Interviuri Înapoi

Interviu cu Saviana Diamadi

Publicat: marți, 7 Octombrie 2014 , ora 15.09

Ne dorim ca acest festival să se transforme într-un miez de eveniment cultural de seamă

A treia ediție a Festivalului "Serile Lipatti" a demarat în data de 3 septembrie 2014 la Conacul Lipatti de la Fundățeanca prin recitaluri săptămânale susținute de nume reprezentative ale artei interpretative românești, dintre care îi enumerăm pe Vlad Dimulescu, Ilinca Dumitrescu, Irina Iordăchescu și Abel Corban. Pe linia deschisă în ultimele două ediții, Festivalul "Serile Lipatti" a continuat, de asemenea, promovarea tinerilor muzicieni debutanți, aceștia deschizând fiecare recital, ca preambul la programul amplu al interpreților consacrați. Una dintre caracteristicile acestui festival este și prezentarea tuturor concertelor prin prelegerile asigurate de muzicolog Saviana Diamandi și care măresc astfel considerabil gradul de receptivitate al publicului. Cum prima secțiune a acestei ediții se va termina în curând, am profitat de acest prilej pentru a sta de vorbă cu Saviana Diamandi despre pulsul Festivalului "Serile Lipatti" de până în acest moment:


Doamnă Saviana Diamandi, iată că Festivalul "Serile Lipatti" - ajuns la cea de-a treia ediție - se îndreaptă către finalul primei sale secțiuni. A fost încă o ediție de succes la Conacul Lipatti de la Fundățeanca...

Se îndreaptă cu adevărat către final prima secțiune, anume cea care se desfășoară la Conacul Lipatti și care prezintă o dată pe săptămână publicului meloman - în special din Argeș, dar și din județele învecinate și mai ales din București - un recital cameral în salonul conacului. A doua secțiune este cea care se desfășoară la București. Avem însă o premieră, nu numai la București, ci și la Teatrul Davilla din Pitești, o să aibă loc un recital al unui mare pianist rus, Andrei Gavrilov, care vine pentru prima dată în România. Andrei Gavrilov va mai cânta la Ateneu - Rachmaninov III - la sfârșitul lui octombrie.


Andrei Gavrilov va susține, după câte știu, și un curs de măiestrie.

Da, aceasta este de fapt noutatea festivalului. Avem un masterclass cu Andrei Gavrilov, care va avea loc timp de câteva zile în sala Ateneului Român. Avem deja participanți activi, participanți pasivi, mulți doritori să vină în contact cu maestru Gavrilov.


Cum au fost aleși tinerii muzicieni prezenți în programul acestei ediții?

Am avut o secțiune a debutanților. În seara de marți - seara Lipatti - a cântat întâi un debutant, iar apoi artistul consacrat. Debutanții au fost aleși ca și în alți ani cu participarea, cu sprijinul și cu sfatul profesorilor din universitățile naționale de muzică sau academiile de muzică din țară. De această dată, ne-am sprijinit mult pe ajutorul maestrului Vlad Dimulescu din București. Am avut pianiști dintre cei care au cântat în edițiile precedente - și aceasta este o noutate - pe care i-am lansat în calitate de interpreți consacrați: Tudor Scripcaru și Abel Corban. I-am ales după succesul pe care l-au avut și prestanța lor ca pianiști. Deja au impus în aparițiile lor un anumit nivel care, sigur, ne-a convins să le oferim posibilitatea să susțină un recital întreg. Cel mai recent moment a fost cel susținut de Abel Corban cu un debut culminant -Sonata în si minor de Liszt. A avut un succes extraordinar, venind după un recital cu Vlad Dimulescu - un recital Chopin care, iarăși, a tulburat publicul.


Apropo de public, dumneavoastră prezentați fiecare concert, fiecare recital, o idee care cred că are foarte mare succes. Cum reacționează publicul la această fuziune?

Publicul este doritor! Chiar ne gândim să extindem și în alte proiecte această idee pe care am avut-o - aceea de a iniția publicul și, în același timp, de a-l ajuta să pătrundă mai ușor în ceea ce i se oferă ca material muzical; o apropiere de compozitor, de forme, de interpret… e un ajutor și publicul este doritor de așa ceva. Mai avem și un moment, după recital, în care stăm de vorbă cu toții - interpreți, organizator, public, mai ales, la un pahar de vin și un covrig și se leagă discuții foarte interesante. Publicul vine și-și spune dorințele. Mi se pare extraordinar să fie așa. Un public degajat, un public care este foarte concentrat și pe care, nu de puține ori, l-am supus la probe destul de grele. Ca un public să asculte ultimele trei sonate de Beethoven, să stea cu atenția atât de mare și să-l simți… mai ales artiștii povestesc că este un public extraordinar, că e o atmosferă foarte frumoasă.


Ce vom putea asculta mâine seară în cadrul Festivalului "Serile Lipatti"?

Un recital al Nicoletei Luca Meițoiu cu foarte mult Chopin - de data aceasta miniaturi, alte piese decât cele cu care ne-a încântat Vlad Dimulescu. Nicoleta Luca Meițoiu a mai fost invitata noastră într-una din ediții. Și atunci a venit cu un program divers. Și în seara de marți, 7 octombrie, va fi un program divers, cu mult Chopin - miniaturi, mazurci, nocturne, studii, poloneze. Iar debutanta Teodora Țepeș are și ea un program variat, cu Debussy, Enescu, Chopin... Finalul va fi susținut de Trio Pro Arte - Anda Petrovici, Nicolae Licareț, Marin Cazacu - cu Haydn, Mozart și Beethoven și o să fie o încântare. Deja ne bucurăm! Aș fi vrut să mai spun că ne dorim foarte mult ca, într-o bună zi, să ne vină un public - nu că n-am avea public, stăm și pe terasa conacului când timpul este bun - ne dorim foarte mult să existe o mișcare către Fundățeanca. Adică melomanii din București să-și propună să se așeze în mașină și să vedem venind și șirurile de mașini așa cum vedem venind autocarul din Pitești care aduce publicul. Sau din alte zone - din Brașov, din Craiova… să se formeze un flux. Ne dorim, de fapt, ca acest festival să se transforme într-un miez de eveniment cultural de seamă într-atât încât să facă să se miște publicul către el.


Interviu realizat de Ioana Marghita