ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

Interviu cu președinta Societății Române Mozart, Silvia Sbârciu

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2017 , ora 9.31
Festivalul Mozart a ajuns la cea de a 27-a ediție, dar anul acesta melomanii clujeni nu mai trebuie să aștepte luna decembrie pentru a putea participa la această sărbătoare a muzicii. Festivalul va avea loc cu aproape o lună mai devreme, din 17 până în 23 noiembrie. Formatul cu care publicul clujean s-a obișnuit rămâne în esență neschimbat, se scurtează doar cu o zi, finalul fiind marcat de această dată nu de un concert simfonic ci de un spectacol de operă. Detalii am aflat de la Silvia Sbârciu, președinte al Societății Române Mozart.


În 17 noiembrie începe cea de-a XXVII-a ediției a Festivalului Mozart. Ce are special această nouă ediție?

Noi am păstrat în mare formatul pe care l-am avut și până acum, doar că acum am schimbat puțin data, am devansat puțin festivalul, pentru că oferim publicului această bucurie puțin înainte, când încă nu este excedată piața muzicală de tot felul de alte concerte care împărțeau publicul în două pe de-o parte, pe de altă parte, pentru că în luna noiembrie a acestui an avem și o aniversare, se împlinesc 100 de ani de la nașterea maestrului Dorin Pop, care a realizat interpretări memorabile ale Recviemului de Mozart, iar în data de 17 noiembrie, în debutul festivalului vom avea tocmai Recviemul de Mozart. Acestea ar fi motivele pentru care am devansat. În rest, rămâne în principiu același format. Nu se va termina cu un concert simfonic, ci finalul festivalului din acest an va fi cu un spectacol de operă, cu Don Giovanni la Opera Maghiară.


În afară de aceste două momente pe care mi le-ați evidențiat, ce alte momente speciale cănsiderați că mai are acest festival?

Vom avea două recitaluri cu o orchestră de cameră, un recital vioară și pian, Attila Székely din Germania, Artur Kaganovskiy, violonist din Statele Unite, un recital de sonate, Mozart, Schubert și chiar Franck, deci este să zicem, mostly Mozart, apoi recitalul Cvartetului Arcadia, care are în acest an o invitată cu care vor cânta cvintetele Mozart, o invitată din Germania, Aida Carmen Soanea, iar apoi în 22 noiembrie va fi orchestra de cameră Diletto, care vor cânta împreună cu o flautistă din Coreea, care studiază la Viena și care a luat premiul Mozart la concursul Dima de anul trecut.


Interviu realizat de Radu Mihalache