Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Verona Maier despre ediția a X-a a Festivalului 'Chei'

Publicat: marți, 27 Martie 2018 , ora 14.35

Duminică, 25 martie 2018, a avut loc deschiderea ediției cu numărul 10 a Festivalului Chei, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București. Mai multe detalii am aflat de la prorectorul instituției, pianista Verona Maier:


Noutatea absolută a festivalului este aceea că ne condensăm efortul pe durata a doar cinci zile, ceea ce a presupus o esențializare a fiecăreia dintre contribuțiile pe care numărul mare de studenți, numărul mare de profesori și, mai ales, numărul mare de preocupări din interiorul acestei instituții o dezvoltă de la an la an.

Programul arată foarte bine, în primul rând pentru că avem, în calitate de coproducători alături de noi, cele mai importante instituții de concerte ale Bucureștiului.

Concertul de deschidere este - grație unei conjugări a forțelor actualilor studenți și unora dintre absolvenții noștri - unul cu un program pe care cred că l-ar invidia orice fel de stagiune de pe oricare dintre scenele importante. Vom avea două concerte de Bach, un dublu concert pentru două claviaturi, în care vor fi eroi absolventul și premiantul la Concursul Enescu, Mihai Ritivoiu și doctorandul Daniel Dascălu. Apoi, un alt concert de Bach avându-l ca solist pe Vlad Maistorovici, în acest moment doctorand al Universității Naționale de Muzică din București. Iar în partea a doua a concertului, Orchestra Concerto, condusă de conf. Bogdan Vodă va cânta Simfonia de cameră de Șostakovici.

Celelalte evenimente sunt toate centrate pe ceea ce e centrat și învățământul, uneori numai declarativ, dar în Universitatea Națională de Muzică din București în mod real, pe studenții Universității. Avem un concert cameral, avem un spectacol de mișcare scenică - marți; două concerte - unul, al claselor de compoziție și celălalt al secției de jazz - miercuri. Joi este o gală de operă. Aș mai spune că, în interiorul acestor prime zile, avem și un invitat: Corul Patriarhiei Române, care va evolua luni seară în Sala Enescu. Apoi, joi și vineri dimineață, Simpozion de muzicologie. Iar finalul, pe care îndrăznesc să-l numesc excelent, va fi printr-o Gală a excelenței în care se vor acorda nou-înființatele Burse de excelență ale UNMB-ului.

Declarație preluată de Ana Diaconu