Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Kira Frolu (II)

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2023 , ora 20.05
La finalul acestei săptămâni, Kira Frolu evoluează pe scena Sălii Radio, recitalul extraordinar din data de 15 ianuarie fiind desfășurat sub semnul Zilei Culturii Naționale. Evenimentul face parte dintr-un turneu ce începe în 14 ianuarie la Brașov și se încheie în data de 26 ianuarie, la Timișoara.

Este primul recital ce se desfășoară la Sala Radio în acest an, însă tu ai debutat deja pe această scenă bucureșteană. Cum vezi reîntâlnirea cu publicul din capitală?

Concertul din ianuarie o să fie cu siguranță o experiență nouă, pentru că deși este al doilea recital pe care eu îl susțin în Sala Radio, este primul recital solo cu public, pentru că prima oară s-a întâmplat pe durata pandemiei și recitalul a fost transmis în direct, dar sala a fost goală; așa că sunt foarte nerăbdătoare și să văd care e senzația atunci când intri pe scenă și ai publicul care aplaudă și acustica minunată a sălii. Sunt foarte încântată să mă întorc; desigur, am mari emoții, pentru că este un loc foarte important. De când mică îmi doresc să ajung aici. Am gânduri pozitive și mă bucur foarte mult că am ocazia cânt din nou pe scena Sălii Radio.

În afară de recitalul de la Sala Radio, vei mai evolua și la Brașov și Timișoara. Cum s-a ajuns la acest itinerariu?

După ce am fost anunțată că am câștigat bursa „Moștenitorii României”, ediția 2022 ca parte din premiu am fost invitată să cânt în mai multe locații și alături de mai mulți muzicieni și orchestre, iar cu ajutorul doamnei Cristina Comandașu și al echipei am reușit să punem laolaltă aceste 3 recitaluri și un concert cu orchestră de la Cluj. Așa că le mulțumesc că m-au ajutat și au fost toți foarte amabili să acomodeze perioada mea de stat în România, pentru că eu în ianuarie totuși ar trebui să fiu la școală, la Londra, dar mi-a fost dată permisiunea să vin, desigur, pentru concerte și toată lumea m-a ajutat să ne organizăm și sper să iasă totul cum am plănuit.

Există foarte multe discuții despre greutățile întâmpinate de tinerii artiști în demararea unei cariere. Apropo de toate aceste probleme pe care le-ai menționat, cum abordezi tu acest început de carieră?

Încerc să mă bucur de el cât de mult pot. O parte din mine are mari emoții și uneori te gândești că lucrurile pot merge rău sau ce se întâmplă, dacă și dacă... dar până la urmă mie-mi place să cânt și în urma acestui concurs am foarte multe oportunități în care să fac ceea ce îmi place și sunt extrem de recunoscătoare pentru șansa care mi s-a oferit și toată încrederea pe care ei mi-au oferit-o invitându-mă să cânt. Sper este doar un început de drum și că vor mai fi multe lucruri de acum înainte. Este o senzație extraordinară să ai motivația să te pregătești pentru aceste concerte și deja plănuind repertoriul pentru recitalurile acestea, mi-au venit mai multe idei pentru recitaluri de viitor pe care tot sper să am ocazia să le împărtășesc îndată ce învăț noile piese. Sper ca fiecare experiență să vină cu mai multe învățături și să continui să mă dezvolt și să devin din ce în ce mai bună pe viitor.

Interviu realizat de Petre Fugaciu