Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Alina Elena Bercu

Publicat: sâmbătă, 4 Octombrie 2008 , ora 10.13
Pe 4 octombrie, Fundatia olandeza “Heart for Romania” organizeaza la Roermond un concert de caritate. Orchestra din Limburg, dirijata de Theo Wolters, va cânta pentru publicul din TheaterHotel de Oranjerie si o va avea solista pe pianista Alina Elena Bercu. Tânara muziciana nu este la prima experienta de acest fel. Înca de la 11 ani a sustinut o serie de concerte în Indonezia pentru strângerea de fonduri necesare unor interventii chirurgicale pentru copiii cu dizabilitati. A continuat cu recitaluri în spitale si camine de batrâni în Germania, apoi în România, iar acum este implicata în proiectul despre care a acceptat sa ne vorbeasca pentru Info Buletinul Muzical.
Cum a aparut acest eveniment în agenda ta si care este scopul concret al actiunii de binefacere?

Colaborarea cu maestrul Theo Wolters, cu care voi sustine concertul, a început în urma cu aproximativ 6 ani, când am cântat la Cluj Napoca si de atunci am ramas în relatii foarte bune. Domnia sa m-a invitat sa sustinem împreuna un concert în cadrul programului “Sibiu, capitala culturala europeana”; apoi am efectuat un turneu în Luxemburg si Olanda. Ulterior a venit aceasta propunere. Scopul concertului este strângerea de fonduri necesare construirii unei scoli pentru copii nevazatori la Sibiu. Este o mare onoare sa pot ajuta acest proiect pentru care voi cânta Concertul în La major KV488 de Mozart cu Orchestra din Limburg.

Nu este primul concert de caritate pe care îl sustii. Cum se explica interesul tau pentru acest gen de evenimente?

Îmi place foarte mult sa ajut, sa daruiesc. Si eu am fost ajutata si ma simt bine când pot darui la rândul meu.

Urmezi în paralel cursurile Colegiului National “Andrei Saguna” din Brasov si pe cele ale Universitatii “Franz Liszt” din Weimar. În ce etapa esti?

Sunt în clasa a XII-a la Brasov. Am un an greu pentru ca urmeaza examenul de bacalaureat. Am toata sustinerea din partea profesorilor si colegilor mei. Când sunt plecata în Germania primesc teme, lectii, tot ce am nevoie si astfel îmi este mai usor sa recuperez. Chiar as dori sa le multumesc domnilor profesori pentru toti acesti ani în care m-au ajutat si m-au sustinut, m-au încurajat. Am avut tot sprijinul domniilor lor pentru a merge pe acest drum, pe care am pornit de multi ani. În Germania sunt studenta în anul al II-lea, pe care îl voi termina în februarie cu o serie de examene, pentru “Vordiplom”. Asta ar însemna o pre-diploma, care se obtine dupa primele opt semestre, iar la finalul anului patru voi primi si diploma.


Împreuna cu Marie-Ange Bozzini, colega ta de la Universitatea “Franz Liszt” din Weimar, ai fondat un duo - “Piano Doble”. Ce proiecte aveti?

Suntem un duo foarte tânar. Am început sa lucram împreuna de putin timp, dar am primit multe încurajari. Pregatim un program pentru doua piane. În stagiunea care s-a încheiat am prezentat un program la patru mâini, acum ne vom întoarce la proiectul nostru initial - pentru doua piane. Urmeaza sa cântam în Geneva, în ianuarie 2009. Îmi place foarte mult muzica de camera si mai ales acesta formula, având ca partener instrumentul meu preferat - pianul.
Interviu realizat de Monica Isacescu