Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014 , ora 12.56

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, Fundația Principesa Margareta a României organizează la Ateneul Român cea de-a șaptea ediție a concertului anual ce are ca scop strângerea de fonduri în beneficiul programului Tinere Talente. Evenimentul celebrează de asemenea ziua de naștere a Majestății Sale Regelui Mihai I. Orchestra Fundației Principesa Margareta a României îl va avea ca invitat la pupitrul dirijoral pe Tiberiu Soare, iar în postură solistică va putea fi ascultată pianista Alexandra Dariescu. Detalii despre acest concert și nu numai, într-un interviu cu Alexandra Dariescu.


Veți fi în acest an solista concertului anual organizat de Fundația "Principesa Margareta a României". Cum ați primit această invitație?

M-am bucurat foarte mult de invitația Principesei Margareta a României la acest concert, pe data de 25 octombrie. Prima oară când m-am întâlnit cu Familia Regală a fost la concertul meu de la Royal Albert Hall, de la Londra, anul trecut. Apoi am păstrat legătura și m-am bucurat tare mult de așa o invitație frumoasă.


Raportându-ne la dumneavoastră, cât de important a fost sprijinul care vi s-a oferit ca tânăr talent - pentru că și acest concert este în beneficiul tinerelor talente - și de unde l-ați primit?

Am primit foarte mult ajutor din partea câtorva fundații din Marea Britanie, din Elveția, din Franța, chiar și din America. Cred că fiecare tânăr trebuie sprijinit, ajutat și asta este exact ceea ce face Fundația Principesei Margareta - schimbă vieți, ajută, sprijină și susține tinerele talente din România. Este extraordinar de important de a sprijini aceste tinere talente și de a le ajuta să se dezvolte cât pot de mult și de frumos.


Ce ați ales să interpretați pe scena Ateneului?

Voi interpreta Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski, pe care-l prezint și în Germania cu două zile înainte de concertul din București. Este un concert pe care l-am înregistrat în luna august, cu Filarmonica Regală din Londra, un concert care mi-e foarte drag, vorbește din suflet pentru sufletul oamenilor.


Veți colabora pentru prima dată cu dirijorul Tiberiu Soare?

Da, este prima oară și mă bucur tare mult de această colaborare. De-abia aștept!


Ce alte proiecte ați pregătit pentru următoarea perioadă?

Este cea mai aglomerată pe care am avut-o vreodată. Am 10 concerte în 14 zile - în Anglia, Germania și concertul de la București. Am și înregistrări pe data de 31 octombrie la BBC Radio 3, care va fi dat în direct, cânt Triplul Concert de Beethoven cu Orchestra Royal Northern Sinfonia din Marea Britanie. Cele două concerte din Germania sunt cu Orchestra Simfonică din Dessau și cu Antony Hermus, un dirijor olandez. De asemenea, am și trei work-shop-uri cu diferiți tineri din Marea Britanie, Germania și România. Sunt foarte implicată în proiectele de educație, cred foarte mult în sprijinirea talentelor, și ceea ce pot face eu e să împărtășesc din experiența pe care o am. Cred că cel mai frumos lucru e să învățăm unii de la alții.

Interviu realizat de Andreea Chiselev