Interviuri Înapoi

Interviu cu Dorin Ionita despre concertul 'Iarna magică' 2020

Publicat: vineri, 18 Decembrie 2020 , ora 10.56

Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 16.00, Radio România Muzical difuzează acest concert devenit tradițional. A fost înregistrat pe 1 decembrie 2020 la Ateneul Român, protagoniști fiind, ca de obicei, Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal. Ca de obicei, organizator a fost asociația Lanto Communication, condusă de Dorin Ioniță.

Este primul an în care publicul se poate bucura de Iarnă Magică, doar de la distanță, prin intermediul Radioului. Cum a apărut această soluție pentru a nu anula complet tradiționalul concert, Iarnă Magică?

Este o soluție, n-aș zice de compromis, aș zice mai degrabă, de nelăsat să se stingă flacăra acestui proiect, Iarna Magică, cu atât mai mult, cu cât este a X-a ediție și atunci trebuia să găsim o rezolvare. Înregistrarea a fost făcută fără public, tradițional, în sala Ateneului Român, am păstrat tradiția și nu trebuia s-o oprim. Aveam această obligație față de publicul nostru.


Vorbim de o nouă colaborare cu Orchestra Română de Tineret și dirijorul Cristian Mandeal. Așa cum ați declarat într-un alt interviu acordat postului nostru, fiecare concert Iarnă Magică trebuie să fie unic. În afară de faptul că s-a desfășurat fără public, ce aduce unicitate ediției de anul acesta?

În primul rând, repertoriul, cu suitele Peer Gynt de Edvard Grieg și un actor, care recită, Adrian Păduraru, pentru că Peer Gynt-ul trebuia să fie și înțeles de către cei care nu știu povestea lui Peer Gynt și atunci am făcut un program și în ideea asta, adică, Peer Gynt-ul, într-o formulă inedită, mai puțin cunoscută, nu în premieră, a mai fost în România proiect asemănător, dar, pentru prima dată în Iarnă Magică. Iarăși în primă audiție, colindele românești, orchestrația lui Sabin Păutza, au fost în premieră absolută în această ediție  Iarnă Magică.


Anul trecut s-au împlinit 10 ani de când se desfășoară acest tradițional concert anual de Crăciun, iar cu acea ocazie, Editua Casa Radio, a lansat la Ateneul Român, albumul Iarnă Magică. Cum priviți acum acele momente?

Cu oarecare nostalgie, pentru că lansarea CD-ului a fost făcută cu public. Publicul a fost plăcut surprins și bucuros să achiziționeze CD-urile de Iarnă Magică. De data aceasta, fără public a fost un pic, n-aș zice trist, dar un pic mai sec. De aceea privesc ce s-a întâmplat anul trecut cu multă nostalgie.


Ce pregătește în continuare Lanto Communication pentru iubitorii muzicii clasice?

Nu ne vom opri, vom continua Vara Magică, așa cum am făcut-o și anul acesta, în condițiile acestea mai vitrege, nu ne-am oprit, și, bineînțeles că vom continua cu Iarna Magică, care o pregătim de pe acum. Nu vă voi spune nimic, deși ne-am gândit, avem o idee, pentru că, așa cum și dumneavoastră ați subliniat mai devreme, fiecare concert Iarnă Magică trebuie să fie unic.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica