Interviuri Înapoi

Interviu cu compozitoarea Diana Rotaru, coordonator CIMRO Days

Publicat: marți, 10 Iunie 2014 , ora 12.55

În 8 iunie 2014 debutează la București proiectul de muzică contemporană CIMRO Days. Un dialog pe această temă cu tânăra compozitoare Diana Rotaru.


Trebuie să amintim ascultătorilor noștri faptul că ești directorul artistic al Ansamblului SonoMania și coordonator CIMRO DAYS. Ce înseamnă acest proiect care a debutat în 8 iunie și are ca final 4 noiembrie?

CIMRO este Centrul de Informare Muzicală din România; este un organism constituit în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și pe care-l coordonez din anul 2012.

CIMRO DAYS este un proiect pilot - o serie de evenimente, concerte și simpozioane - care, sper eu, să se reia anual și din ce în ce în mai multe centre din țară și din străinătate. Centrul de Informare Muzicală din România susține arta contemporană, muzica contemporană și experimentală și suntem foarte conștienți de valorile care sunt cumva ascunse în muzica românească și care nu sunt cunoscute nici în străinătate și nici de publicul din România. Încercăm prin aceste mici evenimente în spații neconvenționale să popularizăm un pic acest limbaj.

Evenimentele din cadrul CIMRO DAYS vor avea loc la A1 - Amzei 1, un spațiu foarte simpatic și nonconvențional. Este vorba despre două concerte camerale cu muzici ale compozitorilor români din generații diferite, pe 8 iunie și pe 8 octombrie. Și, ce mi se pare mie foarte interesant - și de asta sper să se reia anual - un proiect de comenzi, cu ajutorul Ministerului Culturii, comenzi pentru tinerii muzicologi și tinerii compozitori, deci ceva care nu prea există în momentul acesta în România sau există foarte puțin. Este vorba, practic, de două evenimente - 6 iulie și 4 noiembrie -, se numesc "Variațiuni pe o temă dată". Tinerii muzicologi vor vorbi despre mecanici și mecanisme în muzică, iar tinerii compozitori vor crea niște variațiuni contemporane pe o temă de Frescobaldi.


Există și ideea de happening în acest proiect?

Deocamdată nu, dar sperăm să fie din ce în ce mai diverse edițiile următoare.


Pe cine ai alături ca interpreți?

Concertele vor fi interpretate de membrii Ansamblului SonoMania, un ansamblu de muzică creat în urmă cu doi ani, iar în rest sunt reprezentați muzical compozitori importanți și deja afirmați, dar și compozitori tineri, ceea ce mi se pare iarăși foarte important.


Iată un proiect care se desfășoară pe un număr de luni în care coagulezi toate energiile generației tale, de fapt. Ai avut și susținerea colegilor tăi?

Am avut și o să am în continuare. Mă bucur foarte mult. Oricum, CIMRO DAYS este un fel de alternativă la ideea de festival, pentru că muzica nouă de obicei în România este concentrată în jurul unor festivaluri. CIMRO DAYS își propune niște evenimente separate în timp, evenimente micuțe, dar foarte simpatice.

Interviu realizat de Irina Hasnaș