Interviuri Înapoi

Interviu cu Anna Rowe, director executiv al Academiei Saint Martin in the Fields

Publicat: miercuri, 11 Aprilie 2012 , ora 18.26

Cunoscutul violonist Joshua Bell, pe care l-ați putut asculta la Radio România Muzical în transmisiune directă de la Londra, în cadrul emisiunii Europa muzicală azi din 5 aprilie 2012, pornește, la doar câteva zile după acest eveniment într-un amplu turneu în Statele Unite ale Americii, alături de Academia Saint Martin in the Fields. Joshua Bell este, de asemenea, director muzical al ansamblului, primul care ocupă această poziție după fondatorul Sir Neville Marriner. Despre contribuțiile lui Joshua Bell ca director muzical, dar și despre turneul desfășurat în luna aprilie și viitoare proiecte, ne-a vorbit într-un interviu Anna Rowe, director executiv al Academiei Saint Martin in the Fields.


A trecut aproape un an de când Joshua Bell este noul director muzical al Academiei Saint Martin in the Fields. De ce tocmai Joshua Bell pentru a-i urma lui Sir Neville Marriner în această poziție?

Este o mare bucurie pentru noi faptul că Joshua Bell a fost numit în luna mai a anului trecut director muzical și a preluat acest post în septembrie. Este un succesor minunat pentru Sir Neville Marriner. De fapt, Joshua Bell a avut o legătură cu orchestra încă de când era un violonist foarte tânăr. Prima sa înregistrare pe CD a fost cu Academia St. Martin in the Fields dirijată de Sir Neville Mariner, în anul 1986. A înregistrat atunci concerte pentru vioară de Bruch și Mendelssohn. Apoi l-am avut aici ca dirijor invitat, pe parcursul ultimilor zece ani. Așa că atunci când a trebuit să găsim persoana potrivită pentru a conduce artistic orchestra, prima alegere a instrumentiștilor a fost Joshua Bell.


Cum ați descrie contribuția lui Joshua Bell ca director muzical al Academiei până acum?

Joshua este extraordinar, îmi place foarte mult să lucrez cu el. Este plin de idei și se gândește mereu la programe interesante pentru ansamblu. Iar când este vorba să cânte cu orchestra, rezultă niște concerte minunate, spontane, energice, dinamice. Dar, mai mult decât atât, s-a implicat în foarte multe aspecte ale activității orchestrei. De exemplu, săptămâna trecută a cântat Octetul de Mendelssohn alături de alți instrumentiști din ansamblu pentru o strângere de fonduri. A lucrat, de asemenea, mult la marketingul nostru, deci este foarte implicat în toate aspectele activității Academiei St. Martin in the Fields.


În data de 11 aprilie începe un proiect important al Academiei, cu Joshua Bell la conducerea ansamblului, dar și în postura solistică. Ne puteți oferi mai multe informații despre acest turneu în Statele Unite ale Americii?

Joshua Bell va conduce ansamblul de pe scaunul concertmaestrului în două programe diferite: Simfonia nr.25 în sol minor de Mozart, Concertul nr.1 de Bruch și Simfonia a IV-a de Beethoven. Iar cel de-al doilea program este dedicat lui Beethoven: Uvertura Coriolan, Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a VII-a. Turneul va cuprinde 15 concerte, începând de la Centrul Lincoln din New York, continuând la Washington, Boston, Philadelphia, statul Michigan, mai multe orașe din California, terminând cu San Francisco, la sfârșitul lunii aprilie.


Pregătiți deja următoare proiecte ale Academiei?

Da, după acest turneu vom realiza o înregistrare cu simfoniile a IV-a și a VII-a de Beethoven, în luna mai, apoi Joshua se va întoarce să lucreze cu noi la Londra în octombrie. Iar în continuare urmează în agendă o serie de multe alte proiecte, așa că avem în plan multe lucruri frumoase de realizat împreună.

Interviu de Andreea Chiselev