Interviuri
Înapoi
Interviu cu András Almási-Tóth, directorul artistic al Operei Maghiare de Stat din Budapesta

Domnule András Almási-Tóth, Opera Maghiară de Stat din Budapesta revine pe scena Bucharest Opera Festival într-o ediție dedicată integral lui Giacomo Puccini. Cum percepeți dumneavoastră acest festival la care ați decis să participați din nou?
Experiența de anul trecut a fost cu adevărat remarcabilă. Am fost acolo cu „Pelleas și Melissande" de Claude Debussy, care este o producție cu totul specială. Am avut un public foarte bun, ceea ce a transformat întreaga experiență într-un moment extraordinar, întrucât legăturile între cultura franceză și cea românească sunt puternice. În ediția de anul acesta vom aduce pe scena din București opera pucciniană "Manon Lescaut" cu o distribuție fantastică și într-o montare specială, care să ofere o experiență remarcabilă încă o dată.
Ce ne puteți spune despre artiștii care fac parte din distribuția spectacolului?
Rolul titular va fi interpretat de soprana Gabriella Létay Kiss, membră a echipei noastre în cadrul operei. "Des Grieux" va fi întruchipat de Adorján Pataki, tenor la Opera Maghiară din Cluj, care aduce în spectacol o combinație de influențe culturale, fiind jumătate maghiar, jumătate român. În rolul "Lescaut" se va regăsi baritonul nostru Csaba Szegedi. Astfel, vom avea o distribuție într-adevăr unică în spectacolul din România. Conducerea muzicală va fi asigurată de István Dénes, un dirijor specializat în muzica lui Puccini.
Ce aspecte ale versiunii semi-staged a operei "Manon Lescaut" sperați să impresioneze publicul și ce provocări implică mai exact prezentarea unei astfel de reprezentații?
Este adevărat că adaptarea parțială a unei opere poate fi o provocare pentru cântăreții obișnuiți să interpreteze versiunea originală pe scenă. Dar în cazul lui Puccini, punerea în scenă este deja sugerată prin muzica sa, făcând tranziția către acest format mai fluidă și mai naturală pentru artiști. Prin simpla noastră capacitate de a ne imagina atmosfera care se desprinde din dialogul muzical, putem crea o reprezentație cu adevărat autentică a acestei opere. Și desigur, este esențial să transmitem toate sentimentele, gândurile și emoțiile, la fel ca într-o producție completă pe scenă. Cu toate acestea, având în vedere că este o montare parțială, trebuie să ne folosim de costume și decoruri minime pentru a susține acțiunea. Dar, cu sprijinul lui Puccini și al muzicii sale, putem crea o experiență completă a operei.