ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Evenimentele săptămânii Înapoi

Interpretul zilei - pianistul Daniel Petrică Ciobanu, 20 iulie ora 12,00/22,30

Publicat: vineri, 17 Iulie 2020 , ora 19.43

Din ce în ce mai des vorbim despre Daniel Petrică Ciobanu, muzicianul născut în Piatra Neamț, care încă din anii copilăriei și-a dorit să fie pianist concertist și a reușit cu brio acest lucru. L-am admirat în ultima ediție a Festivalului Internațional "G.Enescu", interpretând Concertul nr.3 de Serghei Prokofiev, compozitor favorit de-altfel, ne-am bucurat că pentru scurt timp a intrat și în studiourile noastre de înregistrări, în contextul unei cariere care până în momentul izbucnirii pandemiei, deja căpătase o anvergură internațională cu totul remarcabilă.

După anii de formare la Piatra Neamț, Daniel Petrică Ciobanu devine student la Academia Regală de Muzică din Scoția, a doua sa țară, declară artistul, care l-a format și i-a dăruit atât de mult. Participă la concursuri internaționale și câștigă deja premii importante la Rio de Janeiro, Pretoria, participă la cursuri de perfecționare, susținute de Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Ian Fountain. Tot în 2010, anul în care devine student în Scoția este invitat de Lang Lang să cânte la Royal Festival Hall din Londra, de asemenea îl regăsim și ca solist al "Royal Scottish National Orchestra".

Impresionant este și momentul absolvirii Academiei Regale de Muzică din Scoția, mai exact discursul ținut de unul dintre profesorii acestei instituții, cu un impact motivațional ieșit din comun. " Arta construiește punți, explică acțiuni și motivații, împartășește bucurie. Într-o perioadă în care mult prea mulți oameni simt că nu mai au o voce și sunt la mila unor decizii dincolo de orice control, în momentul în care sunt pe punctul de a-și pierde speranța, noi artiștii le dăruim o voce și poate le redăm speranța. Putem afirma ceea ce pentru unii oameni este prea dureros să spună, creăm comunități, spunem adevărul celor aflați la putere, transmitem bucurie, descoperim adevăruri ascunse, readucem în prezent amintiri. Pe scurt, lumea are nevoie de noi, de voi, acum poate mai mult ca niciodată. Vă trimit de aici cu misiunea de a face artă mai intens, mai frumos, mai devotat ca niciodată, în locurile în care vă poartă pașii, indiferent de națiune. Să numiți ceea ce este nenumit, să comunicați ceea ce este necunoscut, și să ne ajutați să găsim calea către un viitor mai bun".

Cât de mult îl regăsim pe Daniel Petrică Ciobanu în aceste cuvinte, atât de pasionat și dornic de a transmite cel mai autentic mesaj al artei sale, atât de expresiv, și ca apariție scenică și mai ales ca muzicalitate, atât de natural și ieșind chiar din tiparele binecunoscute ale unui pianist concertist.

Momentul de cotitură în cariera sa, a fost câștigarea în anul 2017 a Medaliei de argint și Premiului publicului la Concursul "Artur Rubinstein" de la Tel Aviv, o competiție extrem de importantă la nivel internațional, ceea ce a atras imediat atenția asupra pianistului român. În acest context a debutat la Carnegie Hall din New York, la Elbphilharmonie din Hamburg, la Gewandhaus din Leipzig și a primit și invitația de a cânta în Festivalul Internațional "George Enescu" din București, de asemenea apar consemnate în biografia sa concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan. A urmat cooptarea sa într-o agenție internațională de impresariat, fapt de a condus la conturarea mult mai clară a drumului său artistic. În paralel el și-a continuat perfecționarea - la Ecole Normale de Musique "Alfred Cortot" din Paris și la Universitatea de Arte din Berlin, unde lucrează cu Pascal Devoyon și Markus Groh. În 2019 a debutat la Royal Festival Hall din Londra, a cântat și în prezența prințului Charles, sperăm să urmeze în 25 august debutul său la Festivalul de la Lucerna, de asemenea între 4 - 6 septembrie este programată o nouă ediție a Festivalului pe care l-a înființat la Piatra Neamț în 2017. Genericul acestei ediții - "Feel de Beet", un joc de cuvinte care pornește de la profilul lui Beethoven.

Daniel Petrică Ciobanu cochetează și cu jazz-ul. Îl puteți asculta pe youtube într-o piesă de Hiromi Uehara, iar pe site-ul său descoperim și ușurința și plasticitatea cu care se exprimă (un talent nu vine niciodată de unul singur).

Îl puteți asculta la Radio România Muzical interpretând "Ritualul primăverii" în transcripție pentru două piane de Igor Stravinski și "Rhapsody in Blue" de George Gershwin, luni 20 iulie, de la ora 12,00 și în reluare de la ora 22,30.


Marina Nedelcu