Evenimentele săptămânii Înapoi

Integrala simfoniilor de Jean Sibelius în interpretarea Orchestrei Filarmonice "Radio France" conduse de Mikko Franck

Publicat: vineri, 5 Aprilie 2024 , ora 7.39

Vă invităm să luați parte la o călătorie plină de mister și culoare prin fiordurile Finlandei, o călătorie care se va întinde pe parcursul a trei seri și în care ne va însoți muzica marelui compozitor Jean Sibelius.

Orchestra Filarmonică Radio France sub bagheta lui Mikko Franck ne va prezenta cele șapte simfonii de Jean Sibelius, dar și minunatul său Concert pentru vioară și orchestră în re minor pe care îl veți audia într-o viziune solistică de excepție, a violonistei americane Hilary Hahn.

În programul de miercuri, 10 aprilie, sunt incluse Simfonia I op.39 în mi minor și Simfonia a II-a op. 43 în Re major, cu semnătura acestui creator original care ne-a lăsat o muzică impregnată de puterea miturilor nordice, încărcată de lirism dar și de o măreție înaripată, revelată în construcția liniilor sale melodice.

Joi, 11 aprilie, la "Scena europeană" se vor auzi Simfonia a III-a op. 52 în Do major, Concertul op. 47 în re minor pentru vioară și orchestră și Simfonia a IV-a op. 63 în la minor, creații majore ale autorului Poemului simfonic Finlandia, devenit imn neoficial al țării sale.

Jean Sibelius a trăit 92 de ani, pe parcursul a două secole, în perioada 1865-1957. Calomniat de unii în timpul vieții, lăudat de alții, el este considerat astăzi un mare simfonist al începutului de secol XX.

Vineri, 12 aprilie, ascultăm din creația sa Simfoniile a V-a op. 82 în Mi bemol major, a VI-a op. 104 în re minor și a VII-a op. 105 în Do major. Cea din urmă, finalizată în 1924 și imaginată ca o fantezie simfonică, încearcă să transmită, după cum a notat chiar compozitorul, "Bucuria vieții și o vitalitate amestecată cu pasiune".

Cele trei concerte vor începe la ora 21.00 și vor fi dirijate de Mikko Franck, șef de orchestră finlandez, născut în 1979 la Helsinki. A devenit director muzical al Orchestrei Filarmonice Radio France în 2015, contractul său fiind reînnoit de două ori, cel mai recent până în septembrie 2025.

Așadar, trei seri dedicate muzicii lui Jean Sibelius la Auditoriumul Casei Radio din Paris, preluate în transmisiune directă de postul Radio România Muzical! Vă așteptăm!


Laura Ana Mânzat