Evenimentele săptămânii Înapoi

Integrala simfoniilor beethoveniene - live la RRM

Publicat: miercuri, 9 Septembrie 2020 , ora 17.57

Imprimarea ciclului de simfonii beethoveniene reprezintă un moment semnificativ în istoria fiecărui ansamblu simfonic. Orchestra de Cameră Daneză și dirijorul-șef Ádám Fischer au realizat aceast lucru în 2019, cu doar câteva luni înainte de începerea anului Beethoven. Această integrală le-a adus muzicienior amintiți Premiul pentru cel mai bun disc al anului, acordat de International Classical Music Awards în 2020, unde Radio România Muzical face parte din juriu.

Viziunea lui Fischer asupra simfoniilor beethoveniene a fost descrisă de critica de specialitate drept “radicală și atrăgătoare, departe de interpretarea romantică pe care o regăsim deseori, dar plină de viață”. La rândul său, juriul ICMA a notat despre această integrală: “Ádám Fischer și Orchestra de Cameră Daneză prezintă simfoniile beethoveniene într-un mod extrem de convingător, coerent și plin de înțeles, iar principal caracteristică a setului este diversitatea retorică ce arată toate fațetele diferite ale lui Beethoven. […] Contraste emoționante, accente puternice, rubato expresiv, toate l-au lăsat pe Beethoven să „vorbească” într-un mod foarte convingător.”

În acest sfârșit de săptămână, Orchestra de Cameră Daneză și dirijorul-șef Ádám Fischer ne propun o reluare a acestui proiect care s-a întins pe durata a 4 ani (2016-2019), de data aceasta live din Sala de Concerte a Radiodifuziunii Daneze. Cele 9 simfonii de Ludwig van Beethoven vor fi interpretate în 4 concerte, programate sâmbătă și duminică, 12 și 13 septembrie, începând cu orele 15:00 și, respectiv, 20:30. Comentează Anca Andriescu, Laura Ana Manzat și Lucian Haralambie.