Cronici Înapoi

Integrala Beethoven – cea de-a IV-a mișcare

Publicat: vineri, 19 Iunie 2015 , ora 10.23
După ce în urmă cu aproximativ un an, pianistul Valentin Gheorghiu demara împreună cu violonistul Gabriel Croitoru un proiect ambițios, prezentarea în concert a integralei sonatelor pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, iată că aseară am văzut concluzia acestui drum impresionant. Recitalul ce s-a desfășurat pe scena Sălii Radio a reușit să adune un public destul de numeros, de calitate și care a știut să aprecieze prestația muzicienilor.

Adevărul este că toate evenimentele din cadrul Integralei l-au avut pe Valentin Gheorghiu ca punct de maxim interes. Nici întâmplarea de aseară nu a făcut excepție. Totul a început cu Sonata nr.9 pentru pian și vioară op 47 - celebra Sonată Kreutzer. A fost cu adevărat fascinant să urmăresc lucrarea și să văd intimitatea pe care muzicienii o aveau cu textul muzical. Gesturile pianistului, încărcate de o vădită imponderabilitate, păreau desprinse dintr-un alt peisaj. Imaginea contrasta mult cu sunetul: un sunet clar, rotund, e adevărat delicat, dar plin de siguranță. Cu această interpretare interesantă a celebrului opus beethovenian, artiștii și-au încheiat Integrala sonatelor pentru pian și vioară, nu însă și concertul.

După pauză, pe scenă li s-a alăturat violoncelistul Marin Cazacu, pentru a cânta împreună Trio-ul op. 97 în si bemol major pentru pian, vioară și violoncel - Arhiducele, tot de Ludwig van Beethoven. Atmosfera sonoră a fost una similară, o mixtură de delicatețe și vigoare, de calm și de tulburare. În tot demersul său artistic, pianistul Valentin Gheorghiu a rămas imperturbabil. A oferit audienței totul și reacția celor din sală a fost una pe măsură. Aplauzele nu au contenit minute în șir, iar artiștii în semn de mulțumire au reluat ce-a de-a doua mișcare a trio-ului.

Emoție, mulțumire și bucuria de a fi fost în sală - cam așa aș putea rezuma această ultimă mișcare a Integralei Sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven, realizată de Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru.


Radu Mihalache