Evenimentele săptămânii Înapoi

Închiderea de stagiune a Orchestrei Simfonice Radio Praga - în direct la „Scena europeană”

Publicat: vineri, 9 Iunie 2023 , ora 12.55

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga își închide stagiunea 2022-2023 propunând cel puțin trei elemente de atracție. Evident, primul e programul ales, unul integral rus, prin care ni se transmite parcă faptul că adevărul muzicii trebuie să trăiască în propriul ei spațiu, aflat în afara realităților dure din proximitatea noastră. Reunește efervescenta uvertură a operei "Ruslan și Ludmila" de Glinka, urmată de Concertul nr. 2 pentru violoncel de Dmitri Șostakovici și de picturala suită "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Mussorgski, în cea mai faimoasă versiune orchestrală a sa, cea datorată lui Maurice Ravel.

Un alt atu tine de cehul Petr Popelka, în vârstă de 37 de ani care, într-un interval de doar două stagiuni a reușit să atragă atenția scenei clasice ca fiind unul dintre promițători tineri dirijori ai momentului. Dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii Norvegiene din august 2020, el ocupă din septembrie 2022 poziția de dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga. Dar colaborează, de asemenea, ca principal dirijor invitat, și cu Orchestra Filarmonicii "Janáèek" din Ostrava.

Nu în ultimul rând, participă ca solist Daniel Müller-Schott, între cei mai bine cotați violonceliști ai momentului; pe care îl recomandă, ca interpret de Șostakovici, relația cu totul specială pe care a avut-o cu Mstislav Rostropovici, de a cărui îndrumare a beneficiat; după cum i-a cunoscut, la fel de bine, pe Heinrich Schiff și Stephen Isserlis.

O seară care promite să nu dezamăgească prin culoare, relief și diversitate de stiluri. Luni, 12 iunie 2023, ora 20:30, la "Scena europeană".

Stefan Costache