Agenda de concert Înapoi

Închidere de stagiune imperială la Filarmonica "Oltenia" Craiova

Publicat: marți, 21 Iunie 2022 , ora 15.12

Filarmonica "Oltenia" Craiova încheie Stagiunea 2021/2022 vineri, 24 iunie, ora 19, cu "Imperialul", Concertul nr. 5, deLudwig van Beethoven, ultima sa compoziție dedicată pianului. Lucrarea captivează mereu atenția auditorilor datorită accentelor marțiale pregnante și motivelor melodice triumfale. Conducerea muzicală va fi asigurată de BOGDAN VODĂ iar la pian va interpreta MIHAI UNGUREANU, solist concertist al Filarmonicii "Oltenia". Programul serii se va dechide, în același ton triumfal, pornind "Pe urmele lui Mihai Viteazul", cantată pentru solist, cor și orchestră de Eugen Petre Sandu. Conținutul tematic al acestei creații este un colaj de versuri ce provin din poeziile "N-au murit în zadar", "Întrebări", "Grosimea pământului" de Nichita Stănescu și "Bărbații" de Marin Sorescu - selecțiuni. Solistul vocal invitat va fi DAVID POGANA de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

BOGDAN VODĂ - dirijor

Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, unde este, în prezent, dirijor permanent), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

MIHAI UNGUREANU - pianist

Solist concertist al Filarmonicii "Oltenia", pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața muzicală a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu "Mi bemolul" de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaților muzicieni Dan Grigore și Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susțină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din țară, deosebita sa prezență scenică fiind apreciată și peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră și acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina și Brazilia a susținut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) și din spațiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiții naționale și a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaționale. În calitate de director general (în perioadele 1990 - 2000 și 2003 - 2009) și de director artistic (între 2001 - 2003 și 2012 - 2016) al Filarmonicii "Oltenia", a întreprins și organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova). Mihai Ungureanu s-a implicat și în realizarea unor valoroase înregistrări discografice promovând atât repertoriul autohton, cât și pagini de referință din creația universală.

DAVID POGANA - bariton

David Pogana a absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca în anul 2020. Încă din timpul facultății, s-a remarcat prin participarea la concertele organizate sub auspiciile Familiei Regale la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în anii 2018 și 2020. În 2019, obține premiul II la categoria Arii și premiul III la categoria Lied, în cadrul International Vocal Competition din Hong- Kong. Câteva luni mai târziu, debutează cu rolul Don Giovanni din opera cu același nume de W. A. Mozart, sub bagheta dirijorului Nir Kabaretti, în Beersheba, Israel. Un an mai târziu, debutează pe scena operei din Cluj-Napoca, cu rolul Malatesta din opera "Don Pasquale". În anul 2022, obține premiul IV, premiul pentru cea mai bună interpretare a unui lied de Ionel Perlea și premiul special al Operei din Timișoara, în cadrul International Vocal Competition "Ionel Perlea".

Din anul 2021, face parte din ansamblul de soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, unde a debutat în rolurile Escamillo din "Carmen" de G. Bizet și Falke din opereta "Liliacul" de Johan Strauss II. Repertoriul său cuprinde roluri precum: Don Giovanni din opera "Don Giovanni", Contele Almaviva din opera "Nunta lui Figaro" de Mozart, Malatesta din "Don Pasquale", Belcore din "Elixirul dragostei", Lord Enrico Ashton din "Lucia di Lammermoor" de Donizetti, Escamillo din "Carmen" de Bizet, "Evgheni Oneghin" din opera omonimă de Ceaikovski și Marcello din "Boema" de Puccini. A colaborat cu dirijori de prestigiu precum Adrian Morar, Vladimir Lungu, Cristian Sandu, Nir Kabaretti, David Crescenzi și Michele Gamba.

EUGEN PETRE SANDU - compozitor

Născut în anul 1965, Eugen-Petre Sandu este dublu licențiat în muzică (specializările pedagogie muzicală și compoziție). După absolvirea Universității Naționale de Muzică din București, în perioada 2001 - 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema "Stabilitate și spontaneitate în creația epică folclorică" (îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit și membru al Asociației Naționale Corale din România. Simultan cu desfășurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat și ca profesor de clarinet și compoziție, remarcându-se, totodată, și în domeniul compoziției. De asemenea, a scris numeroase articole și cărți de specialitate (volumele "Stabilitate și spontaneitate în creația epică folclorică", 2006; "Colindul - între mit și realitate", 2006), studii de muzicologie ("Creația folclorică - proces deschis") și a compus lucrări corale, publicate în volumele: "Ingratitudini", (două volume, 2006), "Album de piese pentru cor mixt" (ediție revizuită, 2008), "Album de coruri pentru voci egale" (ediție revizuită, 2008). În acest sens, creații artistice ale sale au fost achiziționate și au intrat în patrimoniul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În perioada 1991 - 2013, a fost cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București. Din anul 2003 desfășoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultății de Litere - Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii "Oltenia" Craiova.

Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program agenție: luni-vineri; orele 10:00-18:00