Evenimente Înapoi

Început de an 2015 la Editura Casa Radio

Publicat: luni, 12 Ianuarie 2015 , ora 11.40

Pentru începutul noului an 2015, Editura Casa Radio propune publicului un disc-compact ce îmbină virtuozitatea cu lirismul. Albumul Virtuosity and Passion este semnat de violonistul Răzvan Stoica – câștigător al Concursului New Talent, ediția Bratislava 2013 – împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, artiști stabiliți în Olanda.

Lansarea albumului va avea loc cu ocazia Concertului de Anul Nou susținut de cei doi muzicieni marți, 13 ianuarie 2015, ora 19, la Muzeul Național Cotroceni – Sala Cerchez. Despre discul-compact va vorbi Cristina Comandașu, autorul prezentării albumului, iar interpreții vor oferi, la finalul recitalului, o sesiune de autografe.

Albumul Virtuosity and Passion strânge un mănunchi de piese celebre din repertoriul violonistic, compuse de Paganini, Sarasate, Kreisler, Wieniawski, Ysaÿe, Pugnani, Ravel, Arvo Pärt, Ciprian Porumbescu și interpretate de Răzvan Stoica pe un instrument Stradivarius, datat 1729.

După studiile urmate în țară cu profesorii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi, Răzvan Stoica și-a continuat pregătirea muzicală în Olanda, studiind la Conservatorul Regal din Amsterdam cu Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniștii Leonidas Kavakos, Krzysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis și Pinchas Zuckerman.

Violonistul are în palmares aproape 30 de premii naționale și internaționale. Din 2009, Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius datată 1729, pe care a câștigat-o la o competiție desfășurată la Salzburg, la care a avut 170 de contracandidați.

În 2014, Răzvan Stoica a primit premiul "In memoriam Iosif Sava" oferit de Radio România Cultural și a deschis stagiunea 2014-2015 a Orchestrei de Cameră Radio.

Răzvan Stoica evoluează, atât ca solist invitat, cât și în recitaluri în cadrul “Duo Stoica”, pe scene celebre precum „Royal Concertgebouw” din Amsterdam, „Gewandhaus” - Leipzig, „Het Concertgebouw” - Amsterdam, „Konzerthaus” - Berlin și „Musikverein” din Viena, „Theatre des Champs Elysees” - Paris, „Teatro San Barnaba” - Brescia, „Teatro Carlo Felice” - Genova, Palacio de Festivales – Santander.