Evenimentele săptămânii Înapoi

In memoriam Jiri Belohlavek și Jeffrey Tate la Radio România Muzical

Publicat: marți, 6 Iunie 2017 , ora 16.15

Doi mari dirijori au părăsit această lume zilele trecute: cehul Jiri Belohlavek (în 31 mai) și britanicul Jeffrey Tate (în 2 iunie).

La Radio România Muzical îi evocăm în programe speciale In memoriam.

Ana Voinescu prezintă între 7 și 9 iunie trei 'Concerte de 5 stele' ce-l au protagonist pe Jiri Belohlavek: două concerte care au avut loc în aprilie 2017 și un concert din 2005. În 13 aprilie 2017, Jiri Belohlavek dirija un concert susținut de Corul și Orchestra Simfonică BBC, cu un premonitoriu Requiem de Antonin Dvorak; în 28 aprilie, conducea un program cu muzică cehă de la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze. Jiri Belohlavek, timp de mulți ani director muzical al Orchestrei Simfonice BBC, unde a fost extrem de apreciat, a condus în 2005 concertul prin care această orchestră își aniversa 75 ani de existență - vineri, 9 iunie, puteți asculta acest concert. Cele trei ediții ale "Concertelor de 5 stele" dedicate dirijorului Jiri Belohlavek încep la ora 15.30 și sunt prezentate de Ana Voinescu.

Miercuri, 7 iunie, de la ora 10.00, Monica Isăcescu vă prezintă un portret In memoriam Jeffrey Tate: lucrări de Richard Strauss și Joseph Haydn, interpretate alături de Orchestra Engleză din Cameră și Orchestra Filarmonicii din Rotterdam.