Evenimentele săptămânii Înapoi

În lumea basmelor cu dirijorul Kirill Karabits și Orchestra Simfonică din Bournemouth - în direct de la 'Royal Albert Hall', luni 7 august, ora 21.30

Publicat: joi, 3 August 2017 , ora 9.43

După o absență de doi ani de la BBC Proms, Orchestra Simfonică din Bournemouth împreună cu dirijorul ei principal Kirill Karabits revin în prestigiosul festival cu un program spectaculos, interesant și epic, totodată; "între îngeri și demoni" poate ar fi un titlu potrivit al acestui concert, pe care vă invit să-l ascultați în transmisiune directă la Radio România Muzical luni, 7 august, de la ora 21.30.

În Festivalul BBC Proms se va auzi pentru prima oară mini-cantata Ei sunt șapte de Serghei Prokofiev; a fost compusă în 1917 pe un vechi text mesopotamian, însă țintind spre fantasmele și realitățile Revoluției Ruse. Mânia divină se dezlănțuie asupra Mesopotamiei în Sărbătoarea lui Belșazar de William Walton (comandă a postului BBC - 1931), o amplă lucrare vocal-simfonică ce are la bază un episod din Cartea lui Daniel: ospățul ostentativ de opulent, cu vase jefuite din templul Ierusalimului, atrage moartea regelui Belșazar al Babilonului, fiul lui Nabucodonosor și destrămarea imperiului atât de puternic până atunci.

De un romantism luminos, feeric, consistent ca mierea din fagure este fantezia simfonică Femeia fără umbră de Richard Strauss, lucrare extrasă în 1946 din opera cu același titlu apărută cu trei decenii în urmă. E un basm despre dragostea binecuvântată prin nașterea copiilor, în care se regăsesc momente din povești ale fraților Grimm, din orientala "O mie și una de nopți", chiar și din "Faust" de Goethe. Și pentru că totul trebuia să aibă un început, în deschiderea concertului vom asculta Simfonia I în Do major de Ludwig van Beethoven.

Ucraineanul Kirill Karabits a debutat la 19 ani, pe când era student al Conservatorului din Moscova, iar după ce a absolvit și "Musikhochschule" din Viena a activat la Orchestra Festivalului din Budapesta și Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Franceze. Karabits s-a născut la Kiev în 1976, însă acum este prețuit atât în Marea Britanie (în 2013 a fost declarat dirijorul anului de Societatea Muzicală Regală), cât și peste tot în lume, anul trecut preluând și poziția de director muzical al Capelei de Stat din Weimar.

Concertul cu nr. 30 din Festivalul BBC Proms al Orchestrei Simfonice din Bournemouth îi are invitați pe tenorul David Butt Philip, baritonul James Rutherford și Corul Național al Marii Britanii.


Monica Cengher