Evenimentele săptămânii Înapoi

ÎN DIRECT - Martha Argerich, Daniel Barenboim și Orchestra Filarmonicii din Berlin

Publicat: miercuri, 4 Ianuarie 2023 , ora 11.15

În 1949, doi tineri copii-minune argentinieni se întâlneau și cântau la pian împreună prima dată. Era începutul unei prietenii de o viață între Martha Argerich și Daniel Barenboim. Ea avea opt ani, el șapte, și s-au cunoscut în casa unui prieten muzican, la Buenos Aires, în Argentina natală.

S-au scurs de atunci 74 de ani (!), timp în care copiii au devenit muzicieni de legendă. Cei doi au găsit timp, în ultimii ani, să strecoare în agendele lor artistice supraîncărcate apariții împreună; publicul din marile centre muzicale ale lumii i-a putut vedea fie cântând piese pentru pian la patru mâini, fie colaborând la interpretarea unor opusuri concertante, cu Argerich solistă și Barenboim dirijor. În plus cei doi muzicieni au realizat și înregistrări împreună.

La începutul anului 2023, vinerea aceasta, în 6 ianuarie, aceste două vedete ale muzicii clasice cântă prima dată împreună în compania Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Inițial programul anunțat cuprindea Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski și Concertul pentru orchestră de Lutoslawski; cu doar câteva zile înainte de eveniment, am fost anunțați că Martha Argerich va fi solista Concertului în la minor pentru pian de Robert Schumann, iar în partea a doua a serii vom asculta Simfonia a II-a de Johannes Brahms.

În mod normal o schimbare așa de târzie și de radicală nu se întâmplă, cu atât mai puțin la "case mari"; însă lor le putem ierta tot, întrucât avem garanția unui concert extraordinar, indiferent de programul muzical ales. În plus ocaziile de a-i asculta pe acești extraordinari artiști au început să se rărească în ultimii ani...un motiv în plus de recunoștință pentru acest eveniment.

Vineri, 6 ianuarie 2023, de la ora 21.00.

Irina Cristina Vasilescu