Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Londra: Pianista Alexandra Dariescu deschide stagiunea 2023-2024 a Orchestrei Simfonice BBC

Publicat: vineri, 29 Septembrie 2023 , ora 13.15

De la Iași… la Londra. Pianista Alexandra Dariescu deschide, în decurs de o săptămână, stagiunea Filarmonicii Moldova din orașul natal Iași (29 septembrie) și pe cea a Orchestrei Simfonice BBC din metropola adoptivă Londra (6 octombrie). Numitorul comun al acestor două concerte îl reprezintă Fantezia concertantă op. 48 în re minor pentru pian și orchestră de Dora Pejaèeviæ, în interpretarea muzicienei române.

Așa cum știm, Alexandra Dariescu se preocupă constant să-și extindă repertoriul cu opusuri create de compozitoare din toate timpurile. De această dată, remarcăm partitura semnată de Contesa croată Dora Pejaèeviæ (1885-1923), considerată autoarea primei simfonii moderne din țara sa, precum și a primului concert pentru pian din Croația. Lucrările ei au fost uitate în timp, moartea ei prematură, survenită din cauza unei infecții post-natale, petrecându-se la doar câțiva ani distanță de finalizarea Primului Război Mondial. Stilistica Dorei Pejaèeviæ este de sorginte romantică târzie în prima parte a creației sale, iar după război se evidențiază stilul expresionist, precum și curentele moderne ale vremii.

Concertul de la Londra va avea loc la Barbican Hall, iar noi îl vom urmări în direct, Radio România Muzical fiind unicul post din rețeaua Uniunii Europene de Radio care îl difuzează live.

La conducere se va afla dirijorul Sakari Oramo, în prezent dirijor șef al Orchestrei Simfonice BBC. Muzicianul finlandez acordă o atenție desosebită creațiilor noi sau mult prea rar incluse în programele de concert. Astfel, lucrările Dorei Pejaèeviæ se regăsesc în repertoriul său, anterior Fanteziei concertante pe care o vom asculta, Oramo dirijând și înregistrând deja, cu orchestra pe care o conduce, Simfonia în fa diez minor și Concertul pentru pian.

Programul serii se va deschide cu o lucrare ce va onora memoria compozitorului György Ligeti - Concertul românesc, anul 2023 marcând un secol de la nașterea creatorului (1923, Târnăveni - 2006, Viena). Deși Ligeti s-a afirmat drept un compozitor de avangardă în cea de-a doua jumătate a secolului trecut, vom remarca sonoritatea accesibilă (cu motive din muzica populară transilvăneană), dar totuși modernă, a partiturii ce datează din 1951.

Partea a doua a concertului de la Londra va fi dominată de Simfonia a V-a în do diez minor de Gustav Mahler. Este creația considerată a fi cea mai tradițională dintre toate simfoniile lui Mahler. După prima audiție din 1904 (sub conducerea lui Mahler), se pare că autorul ar fi declarat că avea impresia că nimeni nu ar fi înțeles-o și că și-ar fi dorit să o fi dirijat pentru prima oară la 50 de ani... după moartea sa. Un opus care în zilele noastre impresionează și emoționează profund, chiar și pe un meloman mai puțin inițiat.

Așadar, vă invit vineri, 6 octombrie, de la ora 21.30, în cadrul emisiunii Scena europeană, pentru a urmări acest concert captivant, transmis în direct de la Barbican Hall din Londra.

În pauza concertului, Alexandra Dariescu este invitata postului de radio BBC, așa că nu o voi putea avea parteneră de dialog live. Dar, am anticipat acest moment și vă voi oferi un interviu pe care l-am înregistrat cu pianista română înainte de începerea repetițiilor pentru acest concert.

Florica Jalbă