ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

În concert, una dintre cele mai promițătoare voci: soprana norvegiană, Lise Davidsen

Publicat: joi, 15 Martie 2018 , ora 19.08

Lise Davidsen  foto) - este principalul motiv pentru care am dorit să comentez Concertul Orchestrei Filarmonicii din Oslo. Această tânără soprană norvegiană de 30 de ani - triplă laureată în 2015 a prestigioaselor concursuri: Operalia (Premiul I, Premiul "Birgit Nilsson" și Premiul Publicului ), Belvedere - Hans Gabor ( Premiul al II-lea, Premiul "Media" și Premiul Publicului) și Queen Sonja - pe care toată presa muzicală internațională o ridică în slăvi pentru magnifica ei voce și interpretările repertoriului wagnerian și straussian.

S-a făcut remarcată, în urmă cu 2 stagiuni, în rolul Freia din tetralogia "Inelul Niebelungului" la Opera din Frankfurt - rol pe care-l va relua în septembrie, pe scena Operei Regale "Covent Garden" din Londra, adăugându-i și rolul Ortlinde. Iar la începutul prezentei stagiuni, a debutat - glorios! - la Opera de Stat din Viena cu rolul titular din opera lui Richard Strauss "Ariadna la Naxos" - rol prezentat anterior, cu mare succes, la Festivalul de la Glyndebourne și pe care îl va relua într-o nouă producție la Festivalul de la Aix en Provence. A fost o minunată Isabella din opera "Das Liebesverbot" de Richard Wagner la Teatrul Conlon din Buenos Aires - stagiunea trecută. Și, de asemeni, o Agathe - apreciată la superlativ în noua montare a operei "Freischutz" de Carl Maria von Weber, la Opera din Zurich.

Este clar că Davidsen a fost născută pentru o carieră în operă. Și încă, una mare. Singura întrebare care se impune fiind: cât de mare va fi cariera ei? Dar dacă va avea dimensiunii vocii sale, răspunsul este simplu: va fi o carieră imensă ( Financial Times, mai 2017 )

Până o vom asculta însă pe Lise Davidsen într-un spectacol de operă, avem acum prilejul de-a o asculta în concert: cu ciclul de lieduri op. 15, intitulat "Ultimele 4 lieduri" de Richard Strauss - partituri în care vocea ei de soprană lirico dramatică excelează - și alături de Orchestra Filarmonicii din Oslo condusă de maestrul rus Vasili Petrenko, cu care a interpretat pe 8 februarie și Ciclul de lieduri op. 27 de R. Strauss.

Așa că, vă invit la ... concert! Un concert preluat în transmisiune directă de la Sala Filarmonicii din Oslo, ce ne prezintă - pe lângă o orchestră cu o carte de vizită impresionantă, o tânără soprană care va face - cu siguranță ! - subiectul unor viitoare Seri de operă
Luminița Arvunescu