Agenda de concert Înapoi

Imaginație și spirit juvenil în muzică: dirijorul Ilyich Rivas și cornistul Ben Goldscheider pe scena Ateneului Român

Publicat: vineri, 17 Martie 2023 , ora 10.39


Stagiunea simfonică a Filarmonicii "George Enescu" cuprinde două concerte programate pentru zilele de joi, 23 martie și vineri, 24 martie 2023, la ora 19, ce îi au ca invitați pe dirijorul Ilyich Rivas și pe solistul Ben Goldscheider, exponenți ai tinerei generații de muzicieni consacrați deja pe marile scene ale lumii.

Ilyich Rivas, dirijor american de origine venezueleană, și-a început cariera încă de la vârsta de 16 ani, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Atlanta, iar la 17 ani a dirijat YouTube Symphony Orchestra la Opera din Sydney. De atunci, s-a bucurat de succes la pupitrul unor orchestre de prim rang, precum Filarmonica din Londra, Filarmonica Regală din Liverpool, orchestrele radiodifuziunilor din Suedia, Stuttgart, Frankfurt, Hanovra, Orchestre de la Suisse Romande., Orchestra Festivalului Verbier. Este deținătorul premiilor "Bruno Walter" și "Julius Baer".

Numit de către Centrul Barbican drept o stea în ascensiune a stagiunii 2021-2022, Ben Goldscheider a susținut recitaluri pe scenele importante din Europa: Concertgebouw Amsterdam, Musikverein Viena, Pierre Boulez Saal Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Köln Philharmonie, Wigmore Hall Londra. Tânărul cornist a concertat ca solist al Orchestrei Simfonice BBC și a debutat în 2022 în cadrul BBC Proms.

Prima lucrare din repertoriul ales începe cu o lucrare emblematică din creația lui Richard Strauss, poemul simfonic Don Juan, scris când compozitorul avea 24 de ani. În primul din seria poemelor simfonice care aveau să îl consacre pe Richard Strauss drept unul dintre marii creatori ai genului, protagonistul Don Juan - poate cel mai mare dintre miturile erotice care traversează spațiul cultural european al ultimelor secole - devine un căutător asiduu al frumosului, un introvertit ce evită cu orice preț ceea găsește a fi searbăd. În continuare, Concertul nr. 2 pentru corn și orchestră din creația aceluiași Richard Strauss este, probabil, cel mai iubit concert pentru acest instrument scris în secolul trecut. După pauză, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va interpreta Blumine, o scurtă mișcare simfonică compusă de Gustav Mahler care inițial a făcut parte din Simfonia nr. 1, a cărei melodicitate a fost caracterizată de către autor drept "sentimentală și plină de pasiune - un episod de iubire". Programul se încheie cu Simfonia nr. 1, în fa minor, op. 10, pe care Dmitri Șostakovici a încheiat-o la 19 ani, cu prilejul absolvirii Conservatorului, o lucrare plină de vitalitate și de prospețime a gestului muzical.

Ateneul Român
Joi, 23 martie 2023, ora 19
Vineri, 24 martie 2023, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: ILYICH RIVAS
Solist: BEN GOLDSCHEIDER

Program

Richard Strauss
Poemul simfonic Don Juan, op. 20

Richard Strauss
Concertul nr. 2, în mi bemol major, pentru corn și orchestră, TrV 283

Gustav Mahler
Blumine

Dmitri Șostakovici
Simfonia nr. 1, în fa minor, op. 10

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 120 lei
Categoria II: 110 lei
Categoria III: 100 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro
- secțiunea "Calendar".