Agenda de concert Înapoi

ICR invită tinerii muzicieni să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene - EUYO

Publicat: luni, 11 Septembrie 2023 , ora 11.19


Până la 30 septembrie, tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani se pot înscrie la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO). Audițiile vor avea loc în zilele de 16 și 17 octombrie 2023, la București. Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român. Până în prezent, peste 20 de instrumentiști din România au luat parte la stagiile de formare EUYO, în cadrul parteneriatului cu ICR. Înscrierile se fac online, la https://euyo.eu/auditions/.

EUYO este un proiect muzical european care reunește tineri muzicieni din toate țările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de renume, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice și economice. Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual audiții în fiecare țară. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au șansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale remarcabile pentru tinerii instrumentiști care își propun o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni profesori îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni de marcă, găsindu-și locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

Orchestra susține în general două turnee anuale, în primăvară și toamnă, care includ reprezentații în cele mai importante săli de concerte și festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidență, de studiu și repetiții intensive. Turneul din primăvara lui 2023, intitulat "Earth 4 all ", a inclus și orașul Timișoara - Capitala Culturală Europeană. După concertul din România, dirijorul orchestrei, Daniel Rowland menționa: "Ideea din spatele acestui proiect unic este că membrii incredibilei Orchestre de Tineret a Uniunii Europene vorbesc deschis prin muzică și prin cultură despre două lucruri de o importanță vitală acum. Primul este lumea democratică, dar și responsabilitatea comună. (...) Acest turneu ajunge în șase orașe est-europene importante, toate orașe cu istorii complexe și adesea dureroase, dramatice, uneori chiar și în prezent. În cazul Timișoarei, după cum știm cu toții, peste tot în lume, este locul unde a început în România Revoluția. Plus că Timișoara este Capitală Culturală Europeană, astfel că este locul perfect pentru a celebra acest proiect ce promovează democrația, responsabilitatea comună și sustenabilitatea".

EUYO oferă și oportunitatea obținerii unor rezidențe, acces la unele dintre cele mai mari săli de concerte din Europa, granturi pentru muzica de cameră în scopul proiectării propriilor idei, posibilitatea de a concerta în cadrul Budapest Festival Orchestra și de a accesa EUYO Frontrunners, program de învățare online gratuit.


Detalii suplimentare: https://euyo.eu/