Agenda de concert Înapoi

'Hymne au Soleil' - concert coral de muzică franceză, cu prilejul Sezonului România-Franța!

Publicat: joi, 28 Februarie 2019 , ora 12.47
Corul Academic Radio - cea mai longevivă formație vocal-simfonică din România, care împlinește în acest an 79 de ani de la înființare - propune publicului un concert special de muzică franceză!

Intitulat sugestiv "Hymne au Soleil" (Imn închinat soarelui), concertul programat joi, 7 martie (19.00), la Sala Radio, este prezentat cu prilejul Sezonului România-Franța 2019, ce coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

Conceput la inițiativa dirijorului corului - Ciprian Țuțu - evenimentul cuprinde creații semnate de celebri compozitori francezi ca Ravel, Debussy, Saint-Saëns, Gounod, Fauré ș.a. Alături de Corul Academic Radio îi veți aplauda pe scena Sălii Radio și pe câțiva membri ai formației care vor evolua în roluri solistice: Alina Bosovici - soprană, Alina Georgescu - mezzosoprană, Giuliano Ghelasă, Cristian Paraschiv - tenori, Cornel Popușoi - bariton, Liviu Ofițeru - percuție. Acompaniamentul pianistic va fi susținut de Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu. Invitata specială a serii va fi actrița Letiția Vlădescu.

"Suntem bucuroși să aducem în atenția publicului un proiect pe care l-am imaginat cu mai mult timp în urmă : un concert coral franțuzesc. Îl denumesc așa pentru că programul propus înglobează creații corale ale marilor coraliști francezi din cele două perioade de glorie a muzicii corale à cappella franceze (Renașterea și secolul XX). În plus, veți asculta și lucrări ale unor compozitori de altă naționalitate, care au avut însă o strânsă legătură sau afinitate cu muzica franceză. Veți putea auzi, așadar, sonorități ale muzicii impresioniste, semnate de Debussy, Ravel și Lili Boulanger ; muzică scrisă după al doilea război mondial, aparținând compozitorilor Poulenc, Milhaud sau Hindemith ; o mostră renascentistă oferită prin interpretarea binecunoscutului chanson al lui Pierre Passereau - Il est bel et bon. Nu în ultimul rând, veți putea asculta câteva teme ale vechilor truveri medievali francezi, citate și prelucrate de compozitorul american Leonard Bernstein ca muzică de scenă la piesa de teatru semnată de Jean Anouilh - The Lark/L'Alouette (Ciocârlia), ce o evocă pe una dintre figurile emblematice ale Franței - Ioana d'Arc."- a declarat despre eveniment Ciprian Țuțu, dirijorul ansamblului

Dirijor al Corului Academic Radio din 2016, Ciprian Țuțu a propus o diversificare și o modernizare a repertoriului ansamblului. Născut la Brașov, a absolvit cursurile Facultății de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală - dirijat cor academic și masterat în Stilistică dirijorală). În anul 2013 a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, iar în anul 2015 a absolvit cursurile postdoctorale din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având ca temă de cercetare Vocea umană și implicațiile ei în interpretarea corală contemporană.

Din anul 2000, Ciprian Țuțu este și dirijor al Corului Gheorghe Dima din Brașov. Activitatea sa dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte à cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din țară și străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii "Dmitri Șostakovici" din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de J.S. Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană - oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.