Evenimente Înapoi

Horia Mihail, comparat cu Franz Liszt de spectatorii bucureșteni

Publicat: luni, 11 Mai 2015 , ora 9.15

Două evenimente muzicale din cadrul Turneului Internațional Pianul Călător, un proiect Radio România, au adus la Sala Radio din București, pe 5 și 8 mai, aproape 2000 de spectatori, care au aplaudat entuziaști, minute în șir, prestația pianistului Horia Mihail în cadrul recitalului solo și apoi în cadrul concertului cu Orchestra Națională Radio, condusă de Radu Popa.

Turneul se desfășoară în perioada 22 martie - 20 mai 2015 și este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociația Culturală Accendo, iar în perioada următoare, pianistul va încânta cu muzică de Rachmaninov, Liszt, Schumann și Brahms spectatorii din Deva, Tulcea, Roman, Bârlad dar și Chișinău, va reveni în parcurile bucureștene, pentru ca turneul să se încheie cu recitaluri la Iași și Bistrița.

Reacțiile celor prezenți au fost entuziaste de fiecare dată, răsplătind și la Sala Radio prin ropote de aplauze, prestația pianistului: "Deosebit. Liszt-ul a fost senzațional." "Extraordinar." "Horia Mihail e imbatabil." "Tocmai comentam că se merge pe urmele lui Liszt."

Dacă turneul a pornit de la o necesitate, pentru că după ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente, momentul sosirii la Sala Radio din București este unul foarte special pentru pianist, fiind o sală foarte ofertantă:

"Este un lucru cu care noi, cei profesioniști, cei care avem șansa să cântăm în mai multe săli, trebuie să ne obișnuim de la bun început. Din fericire, am avut norocul ca, încă de la o vârstă foarte fragedă, să circul mult prin țară și prin afara țării și să cânt în tot felul de situații, în tot felul de săli cu acustici diferite, cu piane, cu instrumente diferite. Sala Radio, este o sală impresionantă pentru orice artist. Eu am debutat aici în urmă cu 32 de ani și, chiar dacă acum Sala Radio nu mi se pare la fel de uriașă, cum mi se părea când eram doar un copil, rămâne un loc în care se adună muzicieni de mare valoare, și, cu atât mai mult, melomani adevărați, oameni care au cultura mersului la concert, poate nu doar în București, ci și în alte țări cu tradiție muzicală. Astfel încât, pentru mine, concertele de la Sala Radio sunt cele mai importante din acest punct de vedere, chiar dacă acord atenție egală fiecărui eveniment. Emoția este, poate, un pic altfel".

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

ITINERAR:

10 mai, Deva, Teatrul de artă - Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul "Jean Bart" - Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură - Recital

14 mai, Chișinău, Sala cu orgă - Recital

15 mai, Bârlad, Pavilionul "Marcel Guguianu" - Recital

16 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

17 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

19 mai, Iași, Aula BCU - Recital

20 mai, Bistrița, Sinagoga - Recital

Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial: DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brașov

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov, Radio România Reșița, Filarmonica de stat din Timișoara, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale "Aurel Stroe" din Bușteni, Filarmonica de stat din Ploiești, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăria din Luduș, Casa de cultură din Baia de Arieș, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iași, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud.

Parteneri media:, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio România Chișinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.