Recomandări Înapoi

Horia Maxim la Dincolo de culise - 26 martie și 2 aprilie

Publicat: vineri, 20 Martie 2015 , ora 10.53

Plăcerea cunoașterii, a contactului permanent cu publicul, spiritul iscoditor pus în slujba inovației și mai cu seamă lipsa sentimentului de autosuficiență, toate acestea îl caracterizează - în linii mari - pe pianistul Horia Maxim.

În prezent predă la Universitatea Națională de Muzică din București, instituție unde, în urmă cu 20 de ani, a fost șef de promoție. Această performanță l-a propulsat atunci în sălile de concert din Germania. La noi, melomanii s-au familiarizat cu măiestria și marele său talent în doze mici, la început. Acum este invitat să concerteze cu multe orchestre din țară, asta pentru că are un repertoriu divers, bogat, dar și pentru că știe cum să colaboreze cu tinerii dirijori, prezența lui pe afiș impunând o garanție și o atracție în plus.

Muzica de cameră este un domeniu predilect pentru Horia Maxim. A susținut zeci de recitaluri cu flautiștii Ionuț Bogdan Ștefănescu, Matei Ioachimescu, Mario Caroli; chiar și soția lui, Mihaela Anica, este tot flautistă. Întrebat de unde vine preferința pentru această opțiune timbrală pian-flaut, mi-a răspuns simplu: «așa s-a întâmplat! »

Cu siguranță că ați auzit de Maxim Quartet, formație pe care a fondat-o în 2011 și cu care, doi ani mai târziu, a evoluat în Festivalul Internațional «George Enescu». Nu este o formație oarecare și nu are nimic convențional în structura ei: soții Maxim îi au alături pe contrabasistul Săndel Smărăndescu și acordeonistul Fernando Mihalache. Ce rezultă de aici? O uimitoare culoare sonoră, unică în Europa.

Cu voce calmă și caldă Horia Maxim spunea la finalul interviului:

«Îmi doresc, nici mai mult nici mai puțin, să am parte în acest an de un soi de bucurie și de înțelepciune. Știu că se pornește de la premisa că ambiția și dezvoltarea, progresul trebuie să precumpănească, dar cred că în punctul ăsta, dacă reușesc să păstrez ceea ce am deja, e un lucru esențial. Asta-mi doresc: să fiu capabil să-mi păstrez ceea ce am în clipa de față.»

Pianist cotat în topul generației sale, tată a două fetițe - cea mică având doar câteva luni, Horia Maxim va fi protagonistul a două ediții Dincolo de culise. Vă invit să le ascultați în 26 martie și 2 aprilie de la ora 20.00.

Monica Cengher