Cronici Înapoi

Haydn și Beethoven au fost 'vedetele' concertului susținut de Orchestra de Cameră Radio

Publicat: joi, 27 Noiembrie 2014 , ora 10.54
O interpretare caldă a pianistei Dana Borșan dublată de un dialog foarte bun cu dirijorul Mihail Agafița și membrii Orchestrei de Cameră Radio au captivat publicul numeros de la Sala Radio, care la final a aplaudat minute în șir prestația muzicienilor.

Trei lucrări, doi compozitori și un program 100% clasic. Orchestra de Cameră Radio, cu Mihail Agafița la pupitru a deschis concertul de ieri seară cu Simfonia nr. 30 în Do major Alleluja de Joseph Haydn.

A fost doar o pregătire pentru primul concert pentru pian și orchestră semnat de Ludwig van Beethoven - solistă Dana Borșan:

- "E concertul cu care am debutat, la 14 ani. Nu se cântă prea des, aș spune că pe nedrept. Este un concert plin de energie, foarte luminos.

- Ne-a plăcut foarte mult Dana Borșan. În seara aceasta, Beethoven a sunat altfel. A fost parcă mai copilăros, a fost o seară agreabilă pentru noi.

- M-a entuziasmat. Doamna Borșan, ireproșabil, iar orchestra perfectă, dirijorul, minunat.

- A fost extraordinară. Este o pianistă cu un sunet unic la ora actuală. Extraordinar de inteligentă și sensibilă. Grație și energie. Minunat. Mi-a plăcut foarte mult. Apropo de dirijorul Mihail Agafița, Orchestra de Cameră a sunat foarte bine sub bagheta dumnealui. Ne-au plăcut foarte mult cum s-au evidențiat suflătorii. În două cuvinte, o armonie minunată, un echilibru perfect între vigoare și dinamism, dar și delicatețe.


Și din nou Haynd… Simfonia nr. 104 în Re major Londra a încheiat concertul Orchestrei de Cameră Radio dirijat de Mihail Agafița:

- Am revenit ca de fiecare dată cu mare drag aici la Radio. Mai ales că îmi face o deosebită plăcere să colaborez cu Dana Borșan, care este o pianistă formidabilă. A fost foarte curios pentru mine să facă diferența dintre o simfonie scrisă timpuriu de Haydn și o altă simfonie, care este ultima, 104. A fost interesant pentru mine. Sper că pentru orchestră la fel. A fost un public cald. Totdeauna am avut o comunicare cu publicul și în general de București mă leagă niște lucruri de suflet. Mulțumesc publicului pentru felul cum ne-au primit.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie