Agenda de concert Înapoi

'Háry János' de Kodály la Opera Maghiară din Cluj

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2022 , ora 15.53


Pe scena Operei Maghiare din Cluj în data de 20 ianuarie 2022, joi de la ora 18.30, puteți urmări spectacolul "Háry János".

Superficial, tema piesei "Háry János" este seria incredibilă a unor fapte eroice din cătănia unui țăran ungur bătrân. Cu toate acestea, sunt lucruri mai însemnate la mijloc. Istoricul de muzică englez, Edward J. Dent recunoaște acest fapt, când la o decadădupăpremiera absolută a piesei (6 octombrie 1926, Budapesta) scrie după vizionarea spectacolului, că Háry este o enigmă, una lesne, de înțeles, dar greu de descifrat. Umor, satiră și încărcăturăsubliminală, și toate la un loc.

Faptul că operele scenice ale lui Kodály nu intră exact în categoria operei, se explică prin alegerea subiectului acestora. Caracterele țărănești autentice prezentate pe scena compozitorului pot grăi doar prin glasul lor specific, și anume cel al cântecului popular. Iar prin forma sa scurtă, solidă și rotundă, cântecul popular este o piesă muzicală încheiată. Poate fi vorba deci doar de un libret, un text care să suporte, mai bine spus să ceară asemenea forme muzicale. Această piesă așadar nu are nevoie de soluțiile formale ale operei. Cu toate că cunoaște tehnica dicursului muzical, Kodály nu are nevoie de el, așadar nu îl utilizeazăpe scenă. El nu se atașeazăde un gen anume, ci caută forma potrivită mesajului său. Libretul "Háry" s-a dovedit a fi exact această formă.


DISTRIBUȚIA:

Háry János - Sándor Csaba

Örzse - Veress Orsolya

Mária-Lujza - Fülöp-Gergely Tímea (debut)

Împăratul Francisc, Napoleon, Judecător - Ádám János

Împărăteasa - Hary Judit

Cavalerul Ebelasztin - Madarász Lóránt

Nenea Marci, Cârciumar - Szilágyi János

Elev, Paznic, Lacheu, Gardian, Generalul Dufla - Gergely Elek

Generalul Krucifix, Paznicul Burkus- Rétyi Zsombor

Contesa Melusina - Mányoki Mária

Baroneasa Estrella - Ádám Éva

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare

Scenografia: Ralph Zeger·Costume: Szabó Emese·Coregrafie: Jakab Melinda·Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre·Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs·Corepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő, Horváth Zoltán·Sufleur: Kostyák Júlia·Regia tehnică: Lőrincz Lili

Cu participarea membrilor Corului Maghiar de Copii din Cluj

Pregătirea muzicală a Corului de Copii: Kálló Krisztián

Dirijor: Kulcsár Szabolcs

Regia: Szabó Emese


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.

Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.

Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Vă așteptăm la spectacol joi, 20 ianuarie 2022, la ora 18.30!