Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Giuliano Carmignola - 'Vivaldi con moto': CD-uri în premieră, 10 mai 2013

Publicat: vineri, 10 Mai 2013 , ora 7.53

Ultima ediție din această săptămână a emisiunii dedicate celor mai noi apariții discografice pe care le puteți asculta în primă audiție numai la Radio România Muzical și pe care le puteți vota în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulate pe site-ul www.romaniamuzical.ro. vă propune ultimul album al unuia dintre artiștii pe care îi admir în mod deosebit, un muzician complet, un artist cu o incredibilă carismă scenică, un admirabil tălmăcitor al partiturilor preclasicismului italian cu deosebire. Numele său este Giuliano Carmignola și vă invit să îl ascultați interpretând "Vivaldi con moto".

"Vivaldi con moto" este cel mai proaspăt CD ce poartă semnătura lui Giuliano Carmignola, maestrul a cărui carieră concertistică se identifică practic cu muzica preclasicismului italian, cu opusurile semnate de compozitorii veacului al XVIII-lea care au dezvoltat cu precădere arta și stilul violonistic. Albumul pe care vi-l propun include șase dintre concertele lui Antonio Vivaldi și a fost lansat pe piața internațională în urmă cu o lună, pe 1 martie, îmbogățind seria CD-urilor înregistrate de artist sub egida concernului Deutsche Grammophon.

Giuliano Carmignola este originar din Treviso, în apropierea Veneției, locul în care în 1947, muzicologul Angelo Ephrikian a înființat Orchestra Scuola Venetiana pentru a cânta muzica lui Vivaldi, ansamblu al cărui solist era profesorul de vioară al lui Carmignola - Luigi Ferro. Era firesc așadar ca micul violonist să crească în această atmosferă și să își dezvolte la rândul său pasiunea pentru lucrările celebrului artist venețian. Pasiune pe care și-a urmat-o întreaga viață - ca membru al diverselor ansambluri în care a activat, ca profesor la Academia Muzicală Chigianna din Siena și la Lucern Hochschule, sau ca violonist concertist - carieră pe care a îmbrățișat-o în ultimele două decenii.

"Cine altcineva poate să dezvăluie rostirile poetice ale muzicii lui Vivaldi cu acel elegant spirit al fanteziei decât G. Carmignola?" se întreba în 2010 un cronicar al celebrei BBC Music Magazine cu ocazia lansării unuia dintre precedentele albume ale violonistului italian. Și tot el răspundea: "Nu mă pot gândi la nici un alt violonist care simte muzica cu atâta profunzime dar și delicatețe a expresiei și care poate susține linia melodică într-o manieră ce oglindește stilul unei arii de operă."

Și într-adevăr, ascultând tonul superb al viorii Stradivarius din 1732 pe care cântă Carmignola, nu putem să nu ne lăsăm cuceriți de acea minunată știință a relevării stilului vivaldian pe care o regăsim în concertele gravate pe acest disc înregistrat în compania ansamblului Accademia Bizantina condus de Ottavio Dantone.

Liliana Staicu