Ghidul melomanului începător
Înapoi
Ghidul melomanului începător - 7 mai 2015

Bine v-am regăsit! Suntem la capitolul tempo și vorbim despre cei mai utilizați termeni de mișcare în istoria muzicii.
După sensul pe care îl exprimă, termenii de mișcare pot avea caracter constant - aceștia poartă numele de termeni de mișcare propriu-ziși, fiind notați la începutul piesei muzicale și valabili până la apariția unui nou termen de mișcare. Mai există și termenii agogici, cei care nu au caracter constant și modifică mișcarea de bază a piesei muzicale pe parcurs, rărid-o sau accelerând-o.
Să detaliem și să exemplificăm termenii propriu-ziși de mișcare. În gradul de viteză al execuției pieselor muzicale distingem trei mișcări principale - rare, mijlocii și repezi.
Mișcările rare sunt redate prin termenii: largo, lento, adagio și larghetto.
Începem cu termenul de mișcare largo, în traducere în limba română larg, foarte rar.
Iată, din epoca barocului muzical, un fragment din partea a II-a a Concertului pentru două viori în re minor, pentru care Johann Sebastian Bach utilizează la începutul mișsorii indicația largo.
Din creația clasică, vă ofer introducerea, marcată cu indicația largo, din Divertismentul KV 205 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart.
Iar din perioada romantismului muzical, unul dintre Preludiile op.28 de Frederich Chopin - nr.4 în mi minor, ce poartă indicația largo.
Și cunoscuta parte a II-a din Simfonia a 9-a "din lumea nouă" de Antonin Dvorak poartă indicația de mișcare largo.
Atât pentru astăzi, pe data viitoare, când ascultați exemple muzicale ce poartă indicația de mișcare lento. Pe curând!