ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

George Banu - 'Monologuri retrospective', în premieră la Radio România Cultural și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Publicat: joi, 11 Iunie 2015 , ora 10.08
Duminică, 14 iunie 2015, în cadrul unui eveniment dedicat marelui om de teatru George Banu, organizat la cea de a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național Radiofonic va prezenta în premieră, spectacolul de teatru-document: Teatrul - neîmpliniri solitare, împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu. Premiera va avea loc la Librăria Habitus, începând cu ora 13:00 și se va desfășura în prezența lui George Banu și a regizorului Gavriil Pinte - cel care propune, în premieră națională, un document de o extraordinară valoare teatrală și culturală purtând semnătura unui mare om de teatru român, racordat la fenomenul teatral contemporan de pe întreg teritoriul artistic. Un caz unic în arsenalul teatral românesc actual. Un privilegiu radiofonic.

Spectacolul a fost realizat în patru episoade, sub forma unui serial de teatru-document, în cadrul proiectului Biografii, memorii. Confesiunile reputatului om de teatru George Banu - teme de reflecție care l-au însoțit o viață, se vor regăsi în aceste patru episoade, subintitulate: De ce nu am devenit actor? / De ce nu am devenit scriitor? / De ce nu am devenit profesor? / Cine devine regizor?

"Să-ți scrutezi propria ființă, să-i revezi trecutul și devenirea înseamnă fie să încerci, printr-un soi de autoanaliză intransigentă, să scoți la lumină acea "dimensiune ascunsă", necunoscută și adânc înscrisă în tine, fie să evoci tot ceea ce ți-a jalonat, de-a lungul timpului, drumul parcurs până în clipa rememorării, te-a marcat profund și ți-a decis, întrun fel sau altul, destinul," spune George Banu.

George Banu și Gavriil Pinte nu se află la prima colaborare. În 2011 au realizat Trilogia îndepărtării la Teatrul Național Radiofonic. În 2012, Visul unei nopți de Shakespeare, scenariu de George Banu, regia Gavriil Pinte, la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. În 2014, În inima nopții - Episodul Hamlet, scenariul de Gavriil Pinte cu inserții din George Banu și Monique Borie, regia Gavriil Pinte, la Teatrul Regina Maria din Oradea, Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea 2014.

Spectacolul radiofonic Teatrul: neîmpliniri solitare, împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu, cu participarea extraordinară a autorului, însoțit de Gavriil Pinte, se va difuza în premieră la Radio România Cultural, în perioada 22 - 25 iunie 2015, în fiecare seară, de la ora 21:30.

Echipa de realizatori: Gavriil Pinte - adaptarea radiofonică și regia artistică; Radu Verdeș - regia de montaj; Milica Creiniceanu - regia de studio; Stelică Muscalu - regia muzicală; Mirela Georgescu - regia tehnică; Magda Duțu - redactor și producător.