Se întâmplă la Radio România Înapoi

Generații sacrificate de falsul eroism al războaielor în Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu, premiera lunii iunie la TNR

Publicat: marți, 20 Iunie 2023 , ora 12.42
Începând din 18 iunie 2023, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați în premieră absolută, pe site-ul www.eteatru.ro, la secțiunea Podcast, producția scurtă binaurală Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu, adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru și Oana Cristea Grigorescu, regia artistică Mihnea Chelaru. Pentru o audiție optimă, folosirea căștilor este indispensabilă.

Povestirea scurtă Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu este inspirată de tragedia războiului din Ucraina vecină. Pornind de la modul în care pot înțelege războiul copiii prinși în conflict, povestirea deschide tema confruntării armate în planul mai larg al prețului plătit pentru libertate, al sacrificiului necondiționat pentru apărarea acesteia, dar și al generației tinerilor sacrificați în război. Tonul naiv al copilului, care decide să plece la luptă, asociază impulsul entuziast al apărării pământului natal cu idealizarea războiului. Reprezentarea vetustă a luptei purtate cu armele din panoplia muzeelor de istorie sugerează discrepanța dintre ideal și realitate, surprinde tragedia sacrificiului pe care tânăra generație o acceptă cu avântul slujirii marilor cauze.

Adaptarea radiofonică a povestirii urmărește în evoluția vârstelor copilului presimțirea și confruntarea cu realitățile războiului și cu moartea, pentru a chestiona în adâncimea planurilor sonore patriotismul eroic. Ecoul entuziasmului exprimat în cuvinte întoarce ascultătorului adevărul viitorului furat generației tinere. În fond, orice conflict militar e justificat de o ideologie care justifică valoarea jertfelor. Privite din perspectiva timpului, însă, sacrificiile se dovedesc supradimensionate față de mizele agresorului. În producția binaurală Spre bătălie, se mizează pe construcția auditivă a fundalului tragic al războiului, camuflat de eroismul de mucava al ideologiilor, într-o compoziție sonoră ce urmează regulile disonanței din armonie. Distribuția și sound-design-ul compun împreună o partitură sonoră străbătută de fiorul tragic.

Spre bătălie de Răzvan Ursuleanu. Adaptarea radiofonică: Mihnea Chelaru și Oana Cristea Grigorescu. În distribuție: Vlad Bîrzanu, David Drugaru și copiii: Dan Alexandru Voina și Ion Neguț. Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mădălin Cristescu. Orchestrație si aranjament muzical: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.

Serviciul Comunicare și Relații Publice