Evenimentele săptămânii Înapoi

Gautier Capuçon și Dalia Stasevska - romantism și modernism cu Orchestra Simfonică Națională Daneză

Publicat: vineri, 1 Martie 2024 , ora 10.57

Școlile naționale reprezintă, încă, un concept fascinant pentru muzicologi: începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în mai toate țările europene ce începeau să își afirme identitatea națională - mai întâi prin revoluții, apoi prin eforturi culturale - s-au putut observa tendințe similare în privința asocierilor stilistico-ideatice pe care le făceau compozitorii din acele țări, de-a lungul generațiilor. Fie că vorbim de atitudini reacționare sau de gânditori tradiționaliști, fapt este că spiritele creative din domeniul muzical au putut fi grupate în așa-numite "școli naționale" în multe țări europene în care arta componistică profesională abia începea să se impună. Două exemple elocvente în acest sens sunt romanticul Antonín Dvoűák și modernul Jean Sibelius, cei doi fiind muzicieni considerați reprezentativi pentru școlile naționale din țările natale, fiind, de asemenea, și doi compozitori apreciați pentru coerența și expresivitatea dovedite în opusuri devenite celebre.

În ultimele decenii, Gautier Capuçon a devenit unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai lumii muzicale internaționale - pe acest artist francez îl vom putea asculta joi, 7 martie, pe frecvențele postului nostru, în transmisiune directă de la Copenhaga, unde acesta va interpreta Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonín Dvoűák. Această partitură binecunoscută a muzicii romantice dedicate violoncelului va fi interpretată de Gautier Capuçon alături de Orchestra Simfonică Națională Daneză.

Dirijoarea serii va fi Dalia Stasevska, o prezență relativ nouă pe scenele internaționale - cel puțin în comparație cu Gautier Capuçon. În 2018, Dalia Stasevska a debutat alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Stockholm în cadrul Galei Premiilor Nobel. Anul trecut, în 2023, a fost numită "Personalitatea Anului" de BBC Music Magazine.

În partea a doua a transmisiunii vom putea asculta o lucrare din creația lui Jean Sibelius: Simfonia a V-a op. 82 în mi bemol major. Dintre titlurile simfonice pe care compozitorul finlandez le-a semnat de-a lungul vieții, această pagină stă sub o egidă cu totul specială, fiind comandată de guvernul țării natale a muzicianului, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la nașterea sa. Acesta nota despre partitura pe care o vom putea asculta: "Era de parcă Dumnezeu Tatăl arunca piese de mozaic de pe marginea raiului și cerea să îmi dau eu seama care este tiparul."

Muzică romantică și modernă, deci, la Radio România Muzical, joi, 7 martie, de la ora 20:30, în direct de la Copenhaga, într-un concert ce aduce împreună artiști de primă mână și lucrări de cea mai înaltă calitate.

(Photo: Yannick Perrin)