Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gaudeamus Cluj-Napoca la momentul bilanțului

Publicat: luni, 10 Aprilie 2017 , ora 9.39

Cea de a XVIII-a ediție a Caravanei Gaudeamus organizată de Radio România la Cluj-Napoca s-a încheiat ieri, în prezența unui public încă foarte numeros, dornic să profite până în ultimul moment de oferta ediției și de vremea în sfârșit frumoasă. Peste 24.000 de vizitatori, o suprafață record de aproape 620 mp de standuri, aproape 90 de evenimente editoriale și peste 70 de participanți sunt cifrele care confirmă, încă o dată, statutul de reper al vieții culturale transilvănene pe care Gaudeamus Cluj-Napoca și l-a câștigat în cele aproape două decenii de existență.

Evenimentul, organizat de Radio România (Centrul Cultural Media Radio România și Radio Cluj), cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, a avut loc în perioada 5 - 9 aprilie, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piața Unirii.

Președintele de onoare al acestei ediții a fost poetul Ion Cristofor.

În cadrul festivității care a avut loc duminică, 9 aprilie, au fost decernate Premiile Gaudeamus Cluj-Napoca 2017:

Trofeele Gaudeamus acordate expozanților prin Votul Publicului

Trofeul Gaudeamus: locul 3 - Editura Nemira, locul 2 - Editura RAO și locul 1 - Editura Humanitas;

Cea mai râvnită carte a ediției a fost desemnat volumul Politically Incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă de Vasile Sebastian Dâncu, publicat de Editura Școala Ardeleană;

Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio și TV a revenit cotidianului Făclia - secțiunea publicații, postului Radio Renașterea - secțiunea radio și postului TVR Cluj; trofeul pentru secțiunea online nu a fost acordat, rezultatul votului nefiind concludent.

Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din București.

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de Corina Câtiul, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Premiul, constând în suma de 200 de lei, a fost oferit de Lions Club Genesis Cluj-Napoca. Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola Gaudeamus, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câștigătorii celor 16 premii puse în joc au fost:

- Elisabeta Dumitrescu: Marele Premiu al Tombolei Gaudeamus, constând în suma de 500 de lei, oferită de Lions Club Genesis Cluj-Napoca;

- Boros Lóránd, Mihai Dobocan și Florian Gabriel - câte o piesă de mobilier oferită de Casa Augustin;

- Paul-Traian Goina, Irina Gligan, Cristina Modoi, Adina Sima, Bocșe Robert, Gabriela-Ada Țârțan, Simona Cătălina Guț, Luisa Maria Vădan, Maria Gherman, Cristina Mîrza, Constandin Elena, Marcel Baghiu - câte un premiu în valoare de 50 de lei; premiile au fost oferite de Lions Club Cluj - Napoca.

Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS

• Vineri, 7 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Național de Lectură Mircea Nedelciu, proiect de anvergură națională inițiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor. Câștigătorii concursului, elevi de la liceele și colegiile naționale clujene, desemnați de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Iulia-Daria Iacob - locul 1, Ioana Alina Bîrdîzău - locul 2 (ambele eleve ale Colegiului Național Mihai Eminescu) și Mihai-Andrei Pleșa și Leon Ghiță - locul 3, (elevi ai Liceului Teoretic Avram Iancu). Premiile au constat în sume de bani - 350, 250, respectiv 150 de lei, oferite de Lions Club Cluj-Napoca. Ocupantul locului 1 va participa la finala națională a concursului, care va avea loc la Gaudeamus Internațional (București, 22 - 26 noiembrie a.c.).

Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către cei mai tineri reprezentanți de top ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 la Gaudeamus Cluj-Napoca 2017 au fost: Ferencz Pèter (Școala Gimnazială Unguraș), Ambăruș-Egyed R. Ágnes (Liceul Unitarian János Zsigmond, Cluj-Napoca), Balázs Hanna Imola (Liceul Teoretic Apáczai Csere János, Cluj-Napoca) și Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian János Zsigmond, Cluj-Napoca). Premiile au fost oferite de Dacia și Restaurant Shanghai. Expozanții care au contribuit la proiectele Radio România au fost editurile Art, Corint, Eikon, Nemira, Niculescu, Trei și Școala Ardeleană.

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere; circa 2.000 de volume au fost donate la Gaudeamus Cluj-Napoca 2017, pentru acest proiect. Partenerii ediției Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale și Dacia Parteneri: Lions Club Genesis Cluj, Casa Augustin, Restaurant Shanghai, Merlin's Vitamin Aqua Parteneri media: mediaTRUST, Cluj.com

Eveniment inițiat și organizat de Radio România, în cadrul Caravanei Gaudeamus 2017, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2017 va avea loc în Oradea, a patra ediție, în perioada 10 - 14 mai, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în premieră în Piața Unirii. Gaudeamus Oradea este organizat de Radio România, Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.

Detalii privind această ediție, pe www.gaudeamus.ro sau la Secretariatul Gaudeamus. Contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, connie@gaudeamus.ro).