Evenimentele săptămânii Înapoi

GALERIE FOTO. Mariss Jansons dirijează pentru a treia oară Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

Publicat: miercuri, 23 Decembrie 2015 , ora 14.03

Face deja parte din programul nostru obligatoriu pentru 1 ianuarie în fiecare an: atmosfera sărbătorească, degajată, luminoasă, în cercurile valsului lipsit de orice griji. Este - ca stare de spirit - simbolul unei urări: un An Nou fericit, vesel, luminos! Așa este și privit de altfel Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena: cel mai mediatizat eveniment de muzică clasică din întreaga lume!

Viena - Orașul Muzicii prin definiție - dăruiește tuturor (iubitorilor de muzică "mai grea" sau "mai lejeră") simbolul ei: armonie, dinamism, fast și strălucire, iar Goldener Saal de la Musikverein oferă tuturor decorul adecvat.

Succesul prezențelor sale pe afișul din 1 ianurie 2006 și 2012 a făcut din Mariss Jansons una dintre cele mai așteptate reveniri în seria baghetelor faimoase care au urcat pe acest podium adresând tuturor urarea tradițională: Prosit Neujahr!

Ascultăm sau privim derularea alertă a unui program orchestral în ritm vals, polcă, galop sau cadril care ne înseninează începutul de an; auzim și vedem spectacolul pus la punct în fiecare detaliu. Nu știm însă că - de cele mai multe ori - selecția lui înseamnă luni de căutări din partea reprezentanților Filarmonicii și a dirijorului ales (al cărui nume este de obicei anunțat cu mai puțin de un an înainte, după dezbateri și negocieri). In ultimii ani, se încearcă aducerea unor pagini noi în programul acestor concerte, lucrări care să se adauge listei impresionante de opusuri semnate de reprezentanții dinastiei vieneze Strauss: tatăl și cei trei fii: Johann, Josef și Eduard. Se caută și alte puncte de interes repertorial, legate în primul rând de evenimentele anului care tocmai începe...

Pe scenă se află în fața tuturor muzicienii excelenți ai orchestrei; pe lângă ei, dincolo de microfoane și de camerele de luat vederi muncește însă o echipă remarcabilă, pregătind sala, înșirând sute de metri de cabluri, așezând fir cu fir decorul floral cu doar o zi înainte de concert (așa cum a surprins aparatul de fotografiat pregătirile de anul trecut). Nu confortul scaunelor (departe de a fi parcă în "rezonanță" cu celebritatea acestei incinte) atrage miile de doritori de bilete la aceste concerte ci - dincolo de muzică, de ținuta interpretativă extraordinară sau chiar de nota de mondenitate a evenimentelor - ornamentația fastuoasă, plafonul pictat și aurit, întregul spectacol oferit privirii de una dintre cele mai renumite săli de concerte de pe glob.

Galeria foto vă invită în atmosfera rar vizibilă a repetiției Concertului de Anul Nou de la Musikverein, cu orchestra pe scenă și o sală aproape goală, dezvăluindu-și frumusețea detaliilor după ce ai urcat scările spre acest templu al Muzicii...

Transmisiunea directă vă aduce emoția evenimentului la cote maxime : incandescența dirijorală a lui Mariss Jansons la pupitrul Filarmonicii din Viena în Concertul de Anul Nou - 1 ianuarie 2016, de la 12,15.

Anca Ioana Andriescu