Interviuri Înapoi

'Gala de vineri? Nici nu am visat-o!'

Publicat: vineri, 10 Octombrie 2014 , ora 14.58

Interviu cu mezzosoprana Viorica Cortez


Prezentă în Studioul de emisie al postului Radio România Muzical - marți, 7 octombrie - invitată fiind de Luminița Arvunescu la o ediție specială a Serii de operă, mezzosoprana Viorica Cortez a făcut următorul comentariu cu privire la Gala aniversară «Cortez și prietenii» ce are loc în această seară (vineri, 10 octombrie 2014), la Sala Radio, de la ora 19.00:


Cum priviți Gala de vineri? Prin ea, vă sunt recunoscute și sărbătorite de fapt, cele 5 decenii de carieră; o carieră desfășurată, efectiv, pe cele mai importante teatre lirice ale lumii și în «linia I» a artiștilor de operă…

Gala de vineri? Nici nu am visat-o. Mi s-a oferit cadou pentru lunga și fructuoasa mea carieră de către un grup de prieteni și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură condusă de Mihai Stan și sunt foarte fericită pentru acest fapt. Pe Mihai Stan, lumea nu-l cunoaște dar e un tânăr de apreciat: întreprinzător, plin de energie și idei... Sunt convinsă că asociația lui «pentru muzică, artă și cultură» va crește în mod deosebit și lui, în primul rând, îi mulțumesc.


Este cu atât mai meritoriu să susții arta, cultura, pe timp de criză - nu-i așa?

Și să știi că o țară este mai întâi cunoscută și reprezentată prin cultură. Că o țară care neglijează tocmai cultura este o țară pierdută. Gândiți-vă că atunci când nu sunt bani, «prima roată de la căruță» care cedează este chiar arta. Ea fiind - de cele mai multe ori - considerată a cincea roată la căruță. Or, Mihai Stan se luptă pentru artă și cultură, crezând cu convingere în bunăstarea și importanța culturii în viața țării pe care o iubește.

Deci, priviți Gala aniversară de vineri, ca pe un cadou.

Pentru mine este un cadou în mod sigur. Iar la rândul meu, fac și eu un cadou publicului: căci voi cânta eu însămi pe scenă, în timp ce colegii mei de generație nu mai sunt de vreo 30 de ani pe metereze.

La ce program v-ați gândit?

Neapărat am vrut să cânt un «Ave Maria» de Caccini, în amintirea Cătălinei mele dragi, plecată de lângă mine. Ea ținea foarte mult la această arie! După aceea, o să vedeți, sunt lucruri foarte frumoase, pe care le voi interpreta alături de mai tinerii mei invitați: tineri foarte merituoși, care au făcut carieră, și care fac mai departe carieră internațională. Pe lângă ei, poate mai întineresc și eu.


(Întregul dialog purtat de Luminița Arvunescu cu marea artistă Viorica Cortez poate fi reascultat Sâmbătă, de la ora 19.00, la Seara de operă)