Agenda de concert Înapoi

Gala de închidere a Athenaeum Summer Festival 2024

Publicat: vineri, 28 Iunie 2024 , ora 9.52
Violonista Liya Petrova, a cărei virtuozitate este recunoscută la nivel internațional, va interpreta celebrul Concert pentru vioară al lui Ceaikovski, la o vioară veche de aproape 300 de ani, alături de Orchestra de Stat din Salonic și sub bagheta dirijorului Yannis Pouspourikas. Concertul va avea loc sâmbătă 29 iunie, la Ateneul Român și va marca Gala de închidere a celei de-a treia ediții a Athenaeum Summer Festival, organizat de Filarmonica George Enescu. Bilete sunt disponibile la acest link.

Concertul pentru vioară în re major, op. 35 de Ceaikovski, care desfășoară o linie melodică impresionantă și o mare bogăție orchestrală, a fost compus de marele compozitor rus în mai puțin de o lună, în 1878. După pauză, publicul va putea asculta Simfonia Christus de Harilaos Perpessas, o simfonie monumentală a cărei premieră a avut loc în 1950 la Carnegie Hall din New York.

Prezentă pentru prima oară în România, Orchestra Simfonică de Stat din Salonic este una dintre cele mai importante ansambluri de muzică clasică din Grecia. Fondată în 1959, orchestra promovează muzica de înaltă ținută, într-un mod accesibil publicului, colaborând frecvent cu artiști greci și internaționali. Orchestra Simfonică de Stat din Salonic are un palmares discografic semnificativ, cu înregistrări la case de discuri de renume mondial - EMI, BIS, NAXOS și DEUTSCHE GRAMMOPHON - apreciate de critica internațională.

Invitată adesea să concerteze alături de mari orchestre ale lumii, solista Liya Petrova cântă la Helios, un instrument magnific fabricat în Cremona în anul 1735 de discipolul lui Stradivarius, Carlo Bergonzi, pus la dispoziție prin generozitatea unor sponsori privați. Ea a devenit cunoscută pe scena internațională în 2016, când a câștigat Premiul I la Concursul "Carl Nielsen" din Danemarca. Doi ani mai târziu, a înregistrat primul său CD în ipostaza solistică, disc elogiat de presa internațională. Sunday Times din Londra i-a admirat "frazarea amplă, maiestuoasă". Pizzicato din Germania a apreciat sunetul său ca fiind "limpede și scânteietor", în timp ce Gramophone i-a lăudat "varietatea sonoră neobișnuită". Revista The Strad a fost impresionată de "virtuozitatea sa naturală".

Filarmonica George Enescu a organizat în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a Athenaeum Summer Festival, un festival care-și propune să creeze sunetul verii la Ateneul Român, cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică veche, concertele având loc atât în Sala mare a Ateneului, cât și în aer liber.

Participarea Orchestrei de Stat din Salonic la Athenaeum Summer Festival are loc în cadrul acțiunilor proiectului "Acțiuni de extroversie și internaționalizare a Orchestrei de Stat din Salonic", finanțat de Uniunea Europeană prin programul "Grecia 2.0 - Plan Național de Redresare și Reziliență".