Agenda de concert
Înapoi
Gala Coraliada - Concurs național de creație corală - ediția a IX-a, pe 5 aprilie

În data de 5 aprilie 2025, la ora 11.00, în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, va avea loc Gala Concursului Național de Creație Corală Coraliada, ediția a IX-a.
Concursul Coraliada a fost înființat în anul 1993 de patru personalități marcante ale componisticii și interpretării corale românești: Irina Odăgescu-Țuțuianu, Dan Buciu, Voicu Enăchescu și Petre Crăciun. Întemeind Asociația Națională Corală din România, aceștia au inițiat și susținut acest tip de competiție dedicată tinerilor compozitori, cu scopul de a opri declinul postdecembrist al mișcării corale și de a impulsiona creația de gen.
Competiția este dedicată tinerilor compozitori cu vârsta de până în 30 de ani și se desfășoară în două etape: etapa de înscriere a lucrărilor, anunțată în octombrie, cu termen de predare în luna decembrie, urmată de selecția lucrărilor de către un juriu. Creațiile care ajung în finală sunt prezentate în primă audiție în concertul de gală din etapa a doua, beneficiind de colaborarea cu corurile "Symbol - Jean Lupu" dirijat de Luminița Guțanu Stoian și "Preludiu - Voicu Enăchescu" dirijat de Andrei Stănculescu, pe a căror participare s-a mizat și la ediția precedentă. Cele două categorii de lucrări din concurs se adresează corului de copii și corului mixt.
Programul concertului de gală din acest an va cuprinde o primă parte în interpretarea Corului "Symbol - Jean Lupu", dirijor Luminița Guțanu Stoian, ce va cuprinde lucrările compozitorilor Toma Verly - Salve Regina (text liturgic), Maria Perianu-Alexandru - Cântec mic (versuri de Tudor Măinescu), Ana Creangă - Clipa de-altă dată (text propriu), Mihnea Stroe - Primăvara (versuri de Vasile Alecsandri) și o a doua parte susținută de Corul "Preludiu - Voicu Enăchescu", dirijor Andrei Stănculescu, cu lucrările semnate de Andrei Miron - Astăzi cel prea lăudat (text popular), Gabriel Șandru - Sus în vârful muntelui (text popular), Anda Baciu - Prizonierii timpului (text propriu), Oana Vardianu - Mi-a bătut un moș la poartă (versuri de Octavian Goga), Toma Verly - Puer natus est nobis (text liturgic), Mihnea Dușcă - Ziua judecății (text biblic). Concurenții sunt studenți sau doctoranzi ai UNMB la secțiile compoziție, dirijat de orchestră, interpretare, respectiv pedagogie muzicală.
Juriul va fi format din muzicienii Christian Alexandru Petrescu (președintele juriului), Marcel Octav Costea, Diana Dembinski- Vodă, Grigore Cudalbu, Andrei Stănculescu.
Instituțiile organizatoare ale evenimentului sunt UCMR, UCMR-ADA și UNMB, având ca parteneri, AnCoRo, corul "Madrigal - Marin Constantin", Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" și Patriarhia Română. Parteneri media sunt Radio România Muzical și TVR Cultural, iar coordonatorul proiectului este doamna conf. univ. dr. habil. Diana Dembinski-Vodă, coordonatoarea secției de muzică vocală a UCMR.