Recomandări Înapoi

Gabriel Croitoru este Interpretul zilei de luni, 11 ianuarie

Publicat: vineri, 8 Ianuarie 2016 , ora 21.24

Cel mai important violonist al generației sale și unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani cu noi, Gabriel Croitoru este Interpretul zilei de luni, 11 ianuarie 2016, la Arpeggio.

În ultimiii ani numele violonistului a apărut încă mai des în presa din țară datorită viorii Guarneri "Catedrala", instrumentul preferat al lui George Enescu, pe care Gabriel Croitoru, artist în vârstă de 50 de ani, cântă din anul 2008. Despre această vioară de excepție, manufacturată în 1731, Gabriel Croitoru declara într-un interviu că "este una dintre cele mai bune din lume, în primul rând ca răsunet internațional, pentru că Guarneri, contrar așteptărilor, a făcut viori mai bune decât Stradivarius, chiar dacă acesta din urmă este mult mai cunoscut. Faptul că am ajuns să cânt la vioara care a aparținut și la care a cântat Enescu reprezintă mai mult decât o onoare pentru mine".

Proiectele din ultimii ani ai muzicianului bucureștean au inclus și o serie de recitaluri susținute în compania maestrului Valentin Gheorghiu, care spunea că: "Gabriel Croitoru este cel mai bun violonist cu care am cântat, nu există nici o îndoială că el face parte din elita violonisticii mondiale." Cei doi artiști și-au propus să realizeze integrala sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven.

De asemenea, începând din anul 2011, Gabriel Croitoru se "duelează" pe scenă cu un alt mare violonist al timpurilor noastre, Liviu Prunaru, cei doi fiind acompaniați în turneele lor încununate de succes de pianistul Horia Mihail.

Începutul rubricii Interpretul zilei vă aduce aproape un opus imprimat de Gabriel Croitoru împruenă cu Liviu Prunaru și Horia Mihail: "Toamna la Buenos Aires" de Piazzolla, emisiunea continuând cu Studiul capriciu op. 18 nr. 1 de Wieniawski, interpretat de Croitoru și Prunaru.

Dintre numeroasele înregistrări realizate de-a lungul timpului de Gabriel Croitoru am ales ca pagină concertantă creația lui Johannes Brahms - Concertul op. 77 în Re major pentru vioară și orchestră; artistul este acompaniat în versiunea pe care v-o propun de Orchestra Națională Radio, dirijată de Horia Andreescu.

Piazzola, Wieniawski și Brahms, deci, cu Gabriel Croitoru, luni, 11 ianuarie 2016, de la ora 10.00, în Arpeggio. Realizator: Irina Cristina Vasilescu.

Irina Cristina Vasilescu