Cronici Înapoi

Florilegium la Ateneul Român

Publicat: vineri, 12 Martie 2010 , ora 9.03

"Mi-i inima prea plină de-o dulce desfătare

Ce m-a vrăjit din ziua când am privit-o-ntâi,

Și orb aș vrea de-acuma în viață să rămâi,

Cãci nu-ndur alte chipuri, de-ar fi ispititoare."


Aceste versuri aparținându-i lui Petrarca mi-au venit în minte duminică, 7 martie 2010, în timpul recitalului ce a avut loc în Sala Mică a Ateneului Român, recital care i-a adus pe scenă pe violonista Natalia Colotelo-Pancec și pe chitaristul Maxim Belciug.

Programul pe care l-au abordat sub genericul Florilegium a reunit piese compuse între secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Într-un aranjament pe care, mărturisesc, nu mi l-aș fi imaginat, timp de două ore am ascultat acest savuros recital în care au fost interpretate piese aparținând unor compozitori precum Adrian le Roy, Giambattista Gagliano, Martino Pesenti, Gianbattista Pergolesi și Claudio Monteverdi - printre alții. De fapt aceste piese au fost destinate inițial vocii, acompaniate de chitară. Dar aranjamentul pentru vioară și chitară s-a dovedit pe cât de surprinzător, pe atât de original.

Caracterul melancolic,visător, acea suavă expresie a amorului curtenesc, pur și idealizat au fost identificate și redate fidel de Natalia Colotelo Pancec, iar susținerea chitaristului Maxim Belciug nu a fost mai prejos. În timp ce melodia simplă, dar profundă a viorii se înălța precis pe arabescurile create de chitară, mi-a fost imposibil să nu îmi amintesc de sonetele lui Petrarca. Chiar dacă acesta nu a fost contemporan cu compozitorii interpretați aseară, mi se pare că sonetele sale se potrivesc foarte bine cu melodiile interpretate de Natalia Colotelo Pancec alături de Maxim Belciug.

A urmat și un bis la finalul recitalului, semn că publicul care a umplut literalmente sala a fost impresionat de modul în care a decurs seara de duminică: Greensleeves, piesă din Anglia secolului al XVI-lea, fără autor cunoscut, a fost oferită publicului de cei doi artiști.

Așadar, am asistat la o seară plăcută, a cărei prospețime și gingășie sperăm să invoce mai repede primăvara care întârzie să apară, un concert înregistrat de Radio România Muzical, pe care veți avea ocazia să-l ascultați în 30 martie 2010, ora 19.

Petra Gherasim