Cronici Înapoi

Flautul de aur la Caracal

Publicat: miercuri, 29 Mai 2013 , ora 10.58

Al doilea concert din cadrul celei de-a treia ediții a Turneului "Flautul de aur" a avut loc marți, 28 mai 2013, la Caracal. Pe scena Teatrului Dramatic s-au aflat cei doi muzicieni de excepție - flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail - care au fost întâmpinați cu multă căldură de spectatorii din Caracal, veniți în număr mare la eveniment. Simona Lica a fost alături de ei și a realizat un scurt reportaj:

A treia ediție a Turneului "Flautul de aur" - la Caracal. Cei doi muzicieni de clasă - flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail - au prezentat pe scena Teatrului Dramatic din Caracal adevărate bijuterii muzicale, miniaturi culese din toate epocile, de la baroc la modern.


*

V-a plăcut?

A fost superb! Da.

Ce v-a plăcut?

Tot, tot, tot. Și e bine să mai fie și altădată.

Ce v-a plăcut?

Tot. Îmi amintește de concertele din școală, ale Filarmonicii din Craiova, de pe vremea când eram elev la Liceul de artă și când eram obligați, în fiecare duminică, timp de 4 ani să mergem la matineu. Superb!

Mi-a plăcut foarte mult, într-adevăr! Eu sunt din Cluj, am mai fost la concerte, mie îmi place foarte mult Bach, dar în același timp îmi place foarte mult și muzica de jazz, cum a fost Johnny Răducanu… Chiar a fost o combinație reușită… a îmbinat toate stilurile…

A fost o trecere așa de lină de la o epocă la alta, de la un stil la altul…

Da, și îmi place foarte mult muzica irlandeză. Ascult foarte des.


*

Pe scena Teatrului din Caracal, o sală mică, fără microfoane, dar cu un public foarte cald și foarte aproape v-ați aflat de el, domnule Ștefănescu. Cum v-ați simțit?

M-am simțit extraordinar. Știam că e un public excepțional fiindcă am mai fost de două ori aici. Am fost și cu tatăl meu, Eusebiu Ștefănescu. A fost un spectacol extraordinar acum vreo doi ani și sala a fost arhiplină și oamenii e clar că iubesc în general arta și vor să aibă în urbea lor evenimente artistice. Și iată că ele se pot întâmpla și probabil că nu sunt atât de dese, deși aici ei deja au un teatru și se fac și festivaluri de teatru, dar, e adevărat, muzică mai puțin. Am aflat astăzi că domnul Doldurea a pus la dispoziția teatrului un pian. El trebuie doar reparat și acordat și acest teatru va avea și pian. Deci, se vor putea organiza, cred eu, evenimente muzicale mult mai des, fiindcă oamenii au nevoie - se vede - pentru că au venit într-un număr atât de mare. E clar că vor să asculte muzică.

Ce urmează?

Mergem la București. Eu am un alt concert la București, cu totul alt program, e Festivalul de muzică contemporană, unde o să fac un spectacol cu tatăl meu, dar joi - Piteștiul va urma în tot periplul nostru prin țară.


*

Flautul de aur își va continua călătoria și va porni spre Pitești, unde va susține următorul concert pe 30 mai, la Casa de cultură a sindicatelor. Vor urma Ploiești, București, Oradea și Tulcea.