Agenda de concert Înapoi

Filarmonica ‘Paul Constantinescu’ din Ploiești deschide stagiunea 2023/2024 în cadrul Festivalului Internațional ‘George Enescu’

Publicat: luni, 11 Septembrie 2023 , ora 15.22

Joi, 14 septembrie 2023, de la ora 19.00, publicul ploieștean este invitat la un eveniment de excepție: deschiderea stagiunii 2023/2024 a Filarmonicii "Paul Constantinescu" (stagiunea cu numărul 71) cu un concert simfonic extraordinar, inclus în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". Pe lângă o abordare diferită în imagine și comunicare și un refresh de branding, stagiunea va aduce multe alte lucruri de neratat: nume mari ale muzicii clasice, dar și tineri artiști talentați, evenimente, festivaluri, artiști premiați cu Grammy, un concert cu 100 de coriști, programe educative noi și, evident, Balul Filarmonicii.

Deschiderea stagiunii 71

Joi, 14 septembrie 2023, ora 19.00, în Sala "Ion Baciu" a Filarmonicii "Paul Constantinescu", un concert simfonic extraordinar, inclus în programul Festivalului Internațional "George Enescu" va deschide noua stagiune a filarmonicii ploieștene. Sub bagheta dirijorului principal, Radu Postăvaru, Orchestra Simfonică va interpreta un program din care vor face parte lucrări precum Triplul Concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, op. 56, de Beethoven și Simfonia Manfred în Si minor, op. 58, de Ceaikovski. Alături de orchestră, vor interpreta soliștii LIVIU PRUNARU la vioară, LORENA ȚECU la pian și ȘTEFAN CAZACU la violoncel. Liviu Prunaru este concertmaestru Royal Concertgebouw și cântă pe o vioară Stradivarius "Pachoud" din 1694, fiind acum și angajat al Filarmonicii "Paul Constantinescu". Violoncelistul Ștefan Cazacu este laureat al Concursului Internațional "George Enescu".

Terminat în octombrie 1804, la un an după ce Ludwig van Beethoven așternuse în caietele sale de schițe primele măsuri, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră în Do major, op. 56 reprezintă o serie de dialoguri muzicale vii, pe care cele trei instrumente soliste le leagă cu orchestra. Simfonia Manfred, op. 58, de Ceaikovski este o lucrare ciclică, în patru tablouri, inspirată din poemul lui Byron. Manfred reprezintă lupta omului pentru un ideal superior și împrejurările ce-i sunt potrivnice de-a lungul încercărilor sale. Muzica răscolitoare a acestei simfonii tălmăcește, cu rară măiestrie și sinceritate, o gamă largă de sentimente, bucurându-se de prețuirea muzicienilor și a publicului de pretutindeni.

Festivalul Internațional "George Enescu" este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Sumarul noii stagiuni

Stagiunea 2023/2024 va însemna un refresh pe toate planurile. Pe lângă o abordare diferită în imagine și comunicare și un refresh de branding, stagiunea va aduce multe alte lucruri de neratat. Printre cele mai importante evenimente programate amintim: Concertul Extraordinar de Deschidere a Stagiunii, inclus în programul Festivalului Internațional "George Enescu"; Concertul dedicat Zilei Naționale a României, al cărui program artistic cuprinde Suita Prin Munții Apuseni de Marțian Negrea (anul acesta împlinindu-se 130 de ani de la nașterea compozitorului și 50 de ani de la moartea sa); Balul Filarmonicii; Concertul Extraordinar al Ansamblului "Strauss" de la Schonbrunn; Concertul de Crăciun, unde va fi pus în scenă Baletul Spărgătorul de Nuci de P.I. Ceaikovski; Concertul Călătorie muzicală în pași de dans, programat pe 11 Ianuarie 2024; Concertul din data de 9 Mai, dedicat Zilei Europei, în care se va interpreta Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven; recitaluri camerale; concerte folclorice, de jazz, corale, dar și concerte educative. De asemenea, Filarmonica va participa la festivaluri, precum Alfabetul Conviețuirii (29 septembrie - 1 octombrie), Festivalul Elenismului din România, festivaluri folclorice.

Concertul ce reunește 100 de coriști, respectiv două coruri reunite din Germania și România, va fi dirijat de Eduard Dinu și va avea loc în luna octombrie.

Corul Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești se pregătește pentru o stagiune plină de evenimente muzicale captivante. În acest sezon, corul va oferi o serie impresionantă de concerte vocal-simfonice și va debuta cu un spectacol grandios de deschidere, ce va implica peste 100 de coriști (un număr record pentru orașul Ploiești) și 15 instrumentiști. Acest proiect deosebit reușește să adune într-un ansamblu coral unic coruri din Germania și România, oferind astfel publicului o premieră muzicală memorabilă.

În plus, pe parcursul stagiunii, Corul Filarmonicii va susține o serie de concerte a capella și acompaniate de diverse formații muzicale, abordând un repertoriu variat, care include muzică românească, coloane sonore de film, concerte de Crăciun, și creații contemporane, toate acestea în intersecție cu interpretările lor vocal-simfonice alături de Orchestra Filarmonicii "Paul Constantinescu". Această stagiune promite să fie o călătorie muzicală fascinantă și invită publicul să descopere o lume plină de frumusețe și armonie. (Eduard Dinu, dirijorul Corului Filarmonicii "Paul Constantinescu")

Stagiunea 71 va însemna și invitați soliști și dirijori de renume: violoniștii Remus Azoiței, Florin Ionescu-Galați, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, Valentin Șerban, Sarah Nemțanu, Răzvan Stoica, Liviu Prunaru - care, începând cu Stagiunea 2022-2023, s-a alăturat Filarmonicii în calitate de solist concertist al Orchestrei Simfonice; violiștii Sophia Reuter și Răzvan Popovici; violonceliștii Andrei Ioniță, Joanna Sachryn, Ioana Movileanu; contrabasistul Vladimir Toma; pianiștii Lorena Țecu, Aimo Pagin, Dragoș Dimitriu, Horia Mihail, Oliver Triendl, Eva Garet, Constantin Sandu, George Todică, Oana Csiky; dirijorii Tiberiu Soare, Walter Hilgers, Vlad Vizireanu, Cristian Spătaru, Christo Pavlov, Jorg Iwer, Ovidiu Bălan, Jin Wang, Anton Shaburov, Yasmina Sabbah.

"Noua Stagiune a Filarmonicii, cea cu numărul 71, va fi, cu siguranță, una fantastică. Invitații care se vor alătura orchestrelor noastre, maeștrii dirijori care ne vor onora cu prezența pe scena sălii "Ion Baciu" și programele excepționale vor face din această stagiune una de neuitat. Am încercat, în fiecare an, să sfidăm realitatea și să organizăm, la Ploiești, evenimente la care nu credeam că vom putea asista prea curând, în lipsa unui spațiu adecvat. Ploieștiul nu are, încă, o sală de spectacole care să permită desfășurarea unor evenimente mari. Dar am reușit atunci și, cu siguranță, vom reuși și acum. Abia aștept să oferim publicului, în cadrul Concertului de Crăciun, Baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. Cu același entuziasm aștept și "Ploiești Jazz Festival" și Balul Filarmonicii, unele dintre cele mai iubite proiecte în rândul publicului nostru. Îmi este dor de bucuria pe care o văd în ochii publicului la finalul concertelor noastre, așa că abia aștept reîntâlnirea cu el și cu muzica de calitate. Pentru că, așa cum spunea George Enescu, "Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor". Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii "Paul Constantinescu"

Filarmonica ploieșteană încurajează tinerii artiști, astfel că și în noua stagiune vor concerta soliști aflați la început de carieră.

Ploiești Jazz Festival - ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 25 - 30 octombrie 2023, sub egida Ministerului Culturii și sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, și va reuni nume importante ale jazz-ului internațional, artiști câștigători de premii Grammy. Balul Filarmonicii - ediția a VI-a se va desfășura pe data de 9 decembrie, la Sala "Pașilor Pierduți" a Palatului Culturii din Ploiești, clădire emblematică pentru oraș, și va cuprinde concerte ale Cvartetului "Chronos", Orchestrei Simfonice, Corului Filarmonicii și Ploiești Jazz Trio, dar și multe alte surprize.

Orchestra Populară va reprezenta Filarmonica la toate festivalurile de gen din țară, iar compartimentul de jazz și Corul Filarmonicii vor reprezenta Filarmonica la festivaluri de profil. Compartimentul de jazz va susține o serie de concerte educative în școlile/liceele din oraș.

Educăm prin muzică

Filarmonica "Paul Constantinescu" continuă și în această stagiune programele educative, dar aduce și proiecte noi în acest sens, toate prin programul Edu-musik, dedicat elevilor de toate vârstele. Filarmonica ploieșteană își propune să își asume din ce în ce mai serios scopul educativ al generației tinere, prin implementarea unor proiecte educative cu un impact cât mai mare în rândul elevilor. Pentru stagiunea 71 ne propunem continuarea activităților derulate până acum și inițierea unor proiecte noi pentru a veni în sprijinul educației muzicale a elevilor, pentru a le trezi interesul pentru muzica cultă, jazz, folclorul autentic, astfel încât să pregătim viitorul public al sălilor de concerte. O importanță deosebită o acordăm promovării genurilor muzicale în rândul elevilor din mediul rural. (Georgiana Frâncu, director adjunct)

Tipurile de programe educative ale stagiunii sunt:

- concerte-lecții la sediul Filarmonicii, cu participarea Orchestrei Simfonice;

- School Jazz Messengers - concerte-lecții de jazz, care se vor organiza în instituții de învățământ din județul Prahova. Vor fi susținute de către formația de artiști profesioniști "Ploiești Jazz Trio" a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești și au ca scop familiarizarea elevilor cu acest gen muzical;

- proiectul Călătorie în lumea orchestrei simfonice, inițiat în anul 2022 și susținut de BRD - Groupe Société Générale, va continua și în această stagiune. Proiectul, unic în Prahova ca format, urmărește să producă o schimbare în sistemul educațional, prin furnizarea unor materiale inedite și utile, iar pe termen lung să schimbe percepția copiilor, mai ales a celor din mediul rural, asupra unor genuri muzicale mai puțin cunoscute, în scopul dezvoltării educației lor culturale;

- ateliere de percuție pentru familiarizarea elevilor de toate vârstele cu instrumentele de acest gen și presupun exersarea împreună cu artiști profesioniști din cadrul Orchestrei Simfonice a filarmonicii ploieștene și cu elevi de la Colegiul de Artă "Carmen Sylva" Ploiești. Cu ajutorul sponsorilor Fundația Ines și BRD - Groupe Société Générale, s-au achiziționat 34 de tobe Djembe și 40 de instrumente Maracas, cu care instituția noastră intenționează să organizeze ateliere educative pentru cât mai mulți elevi din județul Prahova;

- lecții-concert de folclor - vor fi organizate la sediul instituției și au ca scop promovarea folclorului autentic și a valorilor tradiționale românești. Lecțiile vor fi susținute de Orchestra Populară "Flacăra Prahovei" și de Ansamblul Folcloric "Flacăra Prahovei";

- noul proiect Balul Compozitorilor - se va realiza în școlile din județul Prahova, la sediile acestora, după o planificare realizată în prealabil. Elevii vor fi familiarizați cu perioadele istoriei muzicii, vor afla lucruri interesante despre compozitorii din fiecare perioadă. Lecția este concepută pentru elevii din ciclul primar (clasa a IV-a), va fi interactivă, folosindu-se materiale atractive pentru copii. Se vor realiza caiete de lucru care vor fi utile elevilor și în anii școlari viitori;

- muzicograme pentru elevi. Muzicograma reprezintă o metodă de ascultare activă a muzicii, elementul auditiv fiind completat de simboluri sau imagini. Scopul acesteia este de a face elevii și necunoscătorii de muzică să observe, să memoreze și să înțeleagă mai bine muzica clasică cu ajutorul imaginilor, formelor geometrice etc. Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești (în parteneriat cu Uniunea Elenă din România) va realiza caiete cu muzicograme ale celor mai mari compozitori, care vor fi distribuite (gratuit) în instituții de învățământ pentru a le fi utile la orele de educație muzicală.


Filarmonica de oriunde

Pentru orice moment în care publicul nu poate fi prezent la evenimentele noastre, am înființat "Virtual Concert Hall", o platformă care aduce filarmonica aproape de spectator, oriunde ar fi el. Este un studio video înființat pentru a îmbunătăți accesul la cultură, pentru a promova produsele culturale (orchestra simfonică, orchestra de folclor, corul mixt, trioul de jazz, cvartetul de coarde), pentru a consolida antreprenoriatul cultural și a dezvolta publicul, într-un mediu în continuă schimbare. Astfel, spectatorii pot urmări, la cerere, toate evenimentele organizate de către filarmonica ploieșteană live sau accesând arhiva electronică, de pe orice device (telefon mobil, laptop, ecran TV), oriunde s-ar afla, cu ajutorul unor aplicații special concepute pentru confortul utilizatorilor, ce se vor îmbunătăți periodic în funcție de feedback-ul acestora.

Prin intermediul platformei Virtual Concert Hall - www.virtualconcerthall.ro, punem la dispoziția publicului mai multe categorii de producții și servicii culturale, ce vor putea fi urmărite în toată lumea: concerte simfonice, concerte de folclor, recitaluri, concerte și festivaluri de jazz, din sfera educativă (concerte-lecție, workshop-uri, masterclass-uri, conferințe), documentare și producții artistice care au la bază istoria culturală a minorităților și grupurilor sociale, etnice și culturale, vizând creșterea conștientizării publice cu privire la diversitatea culturală, producții cultural-artistice cu abordări interdisciplinare, magazin virtual.

Filarmonica "Paul Constantinescu" dispune de un studio de înregistrări cu aparatură de ultimă generație, ce asigură captarea fidelă, cât mai aproape de ceea ce se întâmplă și se poate auzi în sala de spectacole/spațiul amenajat pentru concerte și spectacole, care, împreună cu camere de filmat 4K și procesul de utilizare a unui fundal monocrom, "ecran verde" (chroma, pentru efecte speciale și decoruri), pot genera o gamă variată de evenimente cu muzică de orice gen, spectacole de teatru, de balet etc. organizate de filarmonică, în parteneriat, sau de către alți producători/organizatori. Studio-ul cu ecran verde poate fi folosit chiar și în producția de film sau emisiuni TV.

Filarmonica ploieșteană este singura instituție din România care a scos pe piață o serie de CD-uri si DVD-uri, în totalitate producție proprie, un produs ce se ridică la standardele tehnice internaționale și relevă calitatea echipamentelor, a echipei implicate și experiența pe care aceasta o are în domeniu.

Prin înființarea "Virtual Concert Hall", Filarmonica "Paul Constantinescu" oferă accesul la educație și cultură în întreaga lume, își diversifică aria de activitate, restricționată și din cauza lipsei de spațiu fizic din sala de concerte de care dispune, dezvoltă și crește numărul relațiilor cu parteneri, dezvoltă publicul foarte mult, implementând un proiect durabil și de viitor, ce va aduce, pe lângă celelalte multiple beneficii, creștere economică substanțială.

Facilități noi pentru public

În ceea ce privește înlesnirea accesului publicului la evenimentele Filarmonicii, dincolo de reducerile care se aplică anumitor categorii sociale (pensionari și elevi/studenți), instituția ia în calcul introducerea, alături de plata prin POS funcțională deja de 3 ani, și introducerea sistemelor NFT ticketing, similare biletelor digitale, și a plăților cu cryptomoneda (bitcoin). Acestea din urmă ar urma să fie scanate la locul evenimentului direct din portofelul digital NFT. NFT va fi implementat în două direcții: ticketing (vor putea fi cumpărate bilete pentru Ploiești Jazz Festival, abonamente pentru întreaga stagiune, Balul Filarmonicii și Virtual Concert Hall) și "Paul Constantinescu", o platformă care va reuni iubitori ai muzicii de calitate. De asemenea, introducerea plăților cu cryptomoneda va facilita accesul publicului din toată lumea la înregistrările evenimentelor disponibile pe platforma Virtual Concert Hall.

Sistemul este implementat de Oveit, o companie de tehnologie cu sediul în Austin, SUA. Compania oferă soluții de NFT (Non Fungible Tokens) și smart contracts pentru evenimente și cumpărături online (prin intermediul platformei Streams.live). Oveit este partener Crypto.com pentru procesarea plaților prin cryptomonede din 2020. În 2021, compania a devenit partener international Polygon în zona de NFT ticketing și live shopping pentru NFT-uri, prin soluția să Oveit NFT. Oveit a lansat până acum soluții de tipul cashless payments pentru evenimente și locații, precum și soluții de control acces și înregistrare pentru evenimente virtuale și fizice. Pentru produsele sale, Oveit a fost nominalizat drept "unul dintre cei mai importanți inovatori în tehnologie disruptivă din lume" de către Organizația Mondială a Turismului Națiunilor Unite în 2019.

Contact: Filarmonica Paul Constantinescu Ploiești
Anton Pann nr. 5, Ploiești, 107071
Casa de bilete: + 40 344 802 782