Evenimentele săptămânii Înapoi

Filarmonica din Oslo - debut la BBC Proms

Publicat: vineri, 5 August 2022 , ora 9.34

"Sunt încântat că în acest an centenar al BBC, putem reveni la primul sezon complet de opt săptămâni din 2019 și la amploarea și ambiția pentru care Festivalul Proms este faimos." - scrie, în cuvântul introductiv, David Pickard Director BBC Proms. Diversitatea repertorială este punctul forte al ediției 2022, în mare parte cu artiști și ansambluri britanice, dar și cu invitați de marcă și aniversări, ce amintesc de legendara Aretha Franklin, cântăreața și actrița Cynthia Erivo și distinsul interpret la sarod - Amjad Ali Khan. Deși gazda BBC Proms este celebra Royal Albert Hall, în 2022, concertele festivalului se aventurează în toate colțurile Regatului Unit, precum și în alte locații din Londra. Nu în ultimul rând, 2022 oferă șansa de a auzi unele rarități în sala de concert și prime audiții absolute ale creatorilor contemporani: Hildur Guðnadóttir, Jennifer Walshe și Philip Glass.

Seara de 12 august de la Royal Albert Hall este una a invitaților din afara Regatului Unit - pianista Yuja Wang, dirijorul Klaus Mäkelä și Orchestra Filarmonică din Oslo, care își face debutul la BBC Proms. Firesc, muzicienii norvegieni deschid seara cu un reprezentant de seamă al țărilor nordice - Jean Sibelius din a cărui creație au ales Poemul simfonic op. 112 "Tapiola". Prezență binecunoscută melomanilor, invitată frecvent în Festivalul Internațional George Enescu, Yuja Wang, revine la BBC Proms, mărturisind că este locul în care "se simte ca o vedetă rock". Filarmonica din Oslo dirijată de Klaus Mäkelä încheie seara de 12 august cu poemul simfonic "O viață de erou" de Richard Strauss - o lucrare autobiografică, dar care poate fi privită și ca o lucrare care descrie biografia oricărei personalități creatoare din acea vreme, căci poemul oglindește epoca sfârșitului de secol XIX.

Radio România Muzical preia acest concert, vineri 12 august 2022, ora 21.30, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache