Recomandări Înapoi

Filarmonica din Bergen la 250 de ani – 'Concerte de 5 stele', 23 martie

Publicat: vineri, 18 Martie 2016 , ora 11.59

Cea mai veche orchestră a Norvegiei și una dintre cele mai vechi orchestre din lume, Filarmonica din Bergen, a celebrat în 2015 împlinirea a 250 de ani printr-o inedită serie de evenimente. Între cele mai originale, proiectul 'Opus 250', dedicat muzicii contemporane, a constat în 25 de lucrări comandate autorilor norvegieni și din întreaga lume, și tot o comandă specială pentru acest jubileu a fost și cea în care trei compozitori de diferite generații, născuți în Bergen – Ketil Hvoslef, Knut Vaage și Ørjan Matre – au fost implicați în realizarea unui poem simfonic în care să se valorifice trei diferite semnificații ale cuvântului ’Harmonien’: numele sub care orchestra a luat naștere în anul 1765, ca societate muzicală.

Un concert festiv, în prezența Majestății Sale, Regele Harald, găzduit de sala 'Grieg' din Bergen chiar în ziua aniversară, 8 octombrie 2015, i-a adus pe scenă pe vechiul și noul director muzical al orchestrei: Andrew Litton și succesorul său, Edward Gardner.

Un trio solistic norgevian: Truls Mørk, Leif Ove Andsnes și Lise Davidsen

Primul solist al serii a fost Truls Mørk în partitura Concertului în Do major de Haydn, violoncelist născut în Bergen, un artist cu o strânsă legătură cu Orchestra Filarmonicii din Bergen încă din copilărie, când tatăl său era instrumentist în această orchestră. Nu putea lipsi din programul acestei seri 'jubileu' Leif Ove Andsnes, unul dintre cei mai mari pianiști ai zilelor noastre, un muzician pe care presa îl recomandă drept 'fiul iubit al orașului', odată cu stabilirea sa în Bergen la vârsta de 16 ani. El a fost aplaudat în această gală aniversară în Concertul nr. 20 în re minor de Mozart pentru ca, în final, să fie admirată într-o arie de Wagner tânăra soprană dramatică Lise Davidsen - noul star al scenei lirice norvegiene, o voce care amintește publicului de marea Birgit Nelsson. Chiar în acea vară din 2015, Lise Davidsen câștiga Premiul I la concursul Operalia, ne amintim, un trofeu înmânat de Placido Dominc în aceeași ediție, la categoria voci masculine, tenorului român Ioan Hotea.


„Baghetă lui Ed”, de la Grieg la Gardner

Concertul aniversar al Orchestrei Filarmonicii din Bergen-250 a marcat, oficial, și predarea baghetei de către Andrew Litton succesorul său, Edward Gardner. Un moment de o însemnătate aparte în festivitatea serii, în care, prin generozitatea Muzeului Edvard Grieg, în mod simbolic, prim violonista orchestrei, Melina Mandozzi, i-a înmânat maestrului britanic bagheta care a aparținut lui Grieg, într-un discurs în care i-a urat, cu umor, să petreacă mai mult de doi ani la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Bergen decât „primul Edward”! (referindu-se, probabil, aici la perioada 1880-1882 în care marele compozitor și pianist romantic a fost director muzical al ansamblului).

250 de ani de la înființarea Orchestrei Filarmonice din Bergen! Înregistrarea concertului de gală  din 8 octombrie 2015, de la  Sala „Grieg”,  va fi transmisă în emisiunea „Concerte de 5 stele” din 23 martie 2016, de la ora 15 și 15 minute.


Ana Voinescu