Agenda de concert Înapoi

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert care evidențiază curentul romantic al muzicii

Publicat: luni, 11 Aprilie 2022 , ora 14.09

Joi, 14 aprilie 2022, ora 19 / 2022. április 14, csütörtök, 19 óra

Sala de concerte "Enescu - Bartókˮ / Enescu - Bartók hangversenyterem

CONCERT SIMFONIC / SZIMFONIKUS HANGVERSENY

Schubert & Franck

Dirijor/Vezényel: Jankó Zsolt

Solist / Közremûködik: Răzvan Popovici - violă / brácsa

În program / Mûsoron:

Franz Schubert - Arpeggione

César Franck - Simfonia în re minor/ d-moll Szimfónia

Joi, 14 aprilie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartók se vor interpreta Sonata pentru Arpeggione în la minor, D. 821 de Franz Schubert și Simfonia în re minor de César Franck. Conducerea orchestrală îi revine dirijorului Jankó Zsolt, iar solist la violă va fi Răzvan Popovici.

Sonata pentru Arpeggione este singura lucrare dedicată acestui instrument, care se cântă și astăzi. Arpeggione este un instrument cu coarde, asemănător unei chitare, dar care poate fi acordat precum un violoncel. Din aceasă cauză, instrumentul este adesea denumit chitară-violoncel. Franz Schubert a scris lucrarea în anul 1824 și ulterior a fost adaptată și pentru alte instrumente, în special pentru violoncel. Probabil compoziția a fost comandată de către Vincenz Schuster, un amic al compozitorului, care era un virtuoz al instrumentului recent inventat. Din păcate, sonata a fost publicată abia post-mortem în anul 1871, când instrumentul arpeggione nu mai prezenta niciun interes.

Simfonia în re minor este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului belgian César Franck și chiar singura simfonie matură a acestuia. Particularitatea lucrării este faptul că are doar trei părți, și nu patru, așa cum se obișnuia în epoca sa, însă își păstrează foma ciclică. Simfonia a intrat rapid în repertoriul internațional după premieră, însă în epoca contemporană aceasta se găsește din ce în ce mai rar pe programele de sală ale orchestrelor. Lucrarea i-a fost dedicată lui Henri Duparc, un fost elev al compozitorului, care i-a devenit ulterior coleg în Société nationale de musique. Aceasta este o organizație fondată de către Franck și alți muzicieni în anul 1871, pentru a promova muzica franceză. Compozitorul belgian a susținut altfel muzica franceză, însă a rămas un fidel admirator al muzicii germane, muzicianul având atât origini franțuzești, cât și germane.

Răzvan Popovici s-a născut la București și a studiat viola cu tatăl său, Mugur Popovici. În continuare și-a consolidat studiile la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem și Wolfram Christ. În calitate de solist a fost invitat de către numeroase instituții artistice din Europa, printre ele Filarmonica din Köln, Ateneul Român din București sau Théâtre des Champs-Elysées Paris. În plus, Răzvan Popovici participă regulat la festivaluri internaționale de prestigiu, enumerând doar câteva dintre ele: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kobe Music Festival, iar sălile în care a concertat sunt Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein din Viena, YMCA din Ierusalim și altele. În prezent, este membru al Ansamblului Raro cu care concertează permanent pe scenele internaționale.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția. Timp de cinci ani a fost dirijor asistent la Orchestra Festival din Budapesta, iar în prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din străinătate și din țară.

Prețul biletelor la concertele vocal simfonice și simfonice ale Filarmonicii de Stat Oradea pentru stagiunea 2021 - 2022:

Categoria A: 45 lei

Categoria B: 40 lei

Categoria C: 35 lei

Categoria D: 30 lei

Categoria E: 20 lei

Categoria F (elevi de la licee de artă și studenți de la facultăți de muzică din România): 10 lei

Bilet reducere pentru elevi și studenți: 15 lei

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/schubert-franck/