Cronici Înapoi

Filarmonica bucureșteană organizează „Atheneum Summer Festival” - conferință de presă

Publicat: vineri, 1 Iulie 2022 , ora 16.10

Atheneum Summer Festival este titlul seriei de evenimente estivale propusă de Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Ministerul Culturii, în perioada 1-5 iulie. Cu ocazia lansării acestui festival a avut loc și prima conferință de presă susținută de Marin Cazacu în postura de director general al Filarmonicii „George Enescu”. Astăzi, 1 iulie, de la ora 12, în Sala Mare a Ateneului Român, am aflat, printre altele, și motivul pentru apariția acestei serii de evenimente:

„Este primul festival pe care îl organizează instituția muzicală numită Filarmonica George Enescu. Este un lucru care s-a întâmplat foarte repede – două luni și jumătate, chiar mai puțin. De ce era nevoie de acest festival, destul de repede? Pentru că mandatul meu este foarte scurt: 5 ani. În 5 ani îmi doresc ca clădirea Ateneului Român să intre în conștiința bucureștenilor. Din datele mele, 75% din populația Bucureștiului cu vârste între 18 și 50 de ani nu au intrat niciodată în Ateneul Român. Pentru că li s-a părut că nu este pentru ei acest loc. Deci merita Ateneul un festival care să-i fie dedicat. Sigur că perioada cea mai potrivită este vara. Programul acestui festival este inedit pentru orice instituție, pentru că ne folosim, de proprii noștri artiști.”

Este vorba atât despre concertul susținut în această seară de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Emil Tabakov, cu Vikram Sedona, urmat de un concert pentru refugiați din Ucraina ce are loc mâine, 2 iulie, protagoniști fiind soliști ai filarmonicii bucureștene. Duminică, 3 iulie, Corul Academic al instituției va susține un concert sub bagheta lui Iosif Ion Prunner, alături de soprana Cellia Costea, tenorul Hector Lopez și Maria Bîldea la harpă, alături de Andrei Licareț la pian. Atheneum String Orchestra – ansamblu format din violoniștii, violiștii, violonceliștii și contrabasiștii filarmonicii - vor evolua luni, 4 iulie, sub bagheta lui Tiberiu Soare, alături de violonistul Josef ©paèek.

Directorul Filarmonicii „George Enescu” ne-a oferit, în timpul conferinței de presă, și câteva detalii despre stagiunea 2022-2023 a instituției, în care repertoriul românesc modern și contemporan ar urma să fie mai bine reprezentat. De asemenea, au fost comandate două lucrări ce vor fi compuse de tineri compozitori: Sebastian Androne-Nakanishi, câștigător în 2014 al Premiului secțiunii compoziție a Concursului Internațional „George Enescu”, și Andrei Petrache. Marin Cazacu a anunțat și intenția de a mări procentul actual al concertelor educative și de a încuraja activitatea solistică a membrilor orchestrei, pe modele vest-europene.

Tot în conferința de presă de astăzi au fost anunțate și mai multe ințiative pentru reabilitarea clădirii Ateneului, despre care a vorbit și Mădălin Voicu, violonist, dirijor și secretar de stat în Ministerul Culturii: „Ateneul Român și Orchestra Filarmonicii sunt nu numai o prioritate, dar cred că reprezintă o emblemă a tot ceea ce numim noi cultură, muzică. M-am luptat foarte tare ca investițiile pe care le va face ministerul în această clădire să fie cât mai repede stabilite și concretizate.”

Conferința de presă s-a încheiat cu câteva ore înaintea primului concert din această serie, Atheneum Summer Festival, propusă și organizată de Filarmonica „George Enescu”, o serie de evenimente menită să familiarizeze publicul bucureștean cu muzica clasică. Una dintre atracțiile acestui festival sunt flashmob-urile la care vor participa muzicienii instituției cu o oră înaintea fiecărui concert, începând cu data de 2 iulie.

Petre Fugaciu