Recomandări Înapoi

'Filă de calendar' dedicată lui Vladimir Orlov - 23 mai 2014

Publicat: marți, 20 Mai 2014 , ora 11.41

O "Filă de calendar" specială, dedicată violoncelistului Vladimir Orlov, care în 26 mai 2014 împlinește 86 ani.

Vladimir Orlov s-a născut la Odessa și a început studiul violoncelului sub îndrumarea tatălui său, el însuși profesor de violoncel și solist concertist.

În 1943 Vladimir Orlov se stabilește, împreună cu familia sa, în România, unde va urma cursurile Conservatorului din București, pe care-l va absolvi în anul 1947 cu nota maximă. În același an susține concertul de debut cu Filarmonica București, avându-l ca dirijor pe Constantin Silvestri.

A cucerit de timpuriu prestigioase premii internaționale la București, Varșovia și Geneva, în urma cărora a fost invitat să concerteze alături de importante orchestre din Europa și nu numai.

În anul 1964 decide să părăsească România comunistă și se stabilește în Elveția, se alătură Filarmonicii din Viena, iar în anul 1967 este numit "profesor extraordinar" la Academia de muzică din Viena.

În anul 1971 se îndreaptă spre Canada unde devine profesor la Facultatea de muzică a Universității din Toronto.

În cariera sa, caracterizată printre altele și de longevitate, a cântat în compania celor mai reputate orchestre din lume sub baghetele unor mari dirijori, a participat la cele mai de seamă festivaluri și a făcut, practic, înconjurul lumii alături de violoncelul său în numeroase recitaluri și concerte.

Toată această activitate a violoncelistului român a fost apreciată prin numeroase cronici în revistele de specialitate:

"Vladimir Orlov - un maestru al instrumentului, așa cum ne-am dori să ascultăm întotdeauna." - Gazette, Montreal

"Minunat! Este fără îndoială unui dintre cei mai mari violonceliști ai lumii." - Express, Viena

Sporadic, Vladimir Orlov vizitează România - "deja prea târziu", după cum însuși declara, să revină aici definitiv.

În 23 mai, în cadrul rubricii "Filă de calendar" din emisiunea Arpeggio vă invităm să-l ascultați pe Vladimir Orlov interpretând, alături de pianistul Alfred Holecek, Menuet de Paderewski/Cassado și, în compania Orchestrei Naționale Radio dirijată de Theodor Rogalski, Variațiunile pe o temă roccoco op.33 de Ceaikovski.
Gina Macsențian