Cronici Înapoi

Festivalul și Concursul Internațional de Canto 'Hariclea Darclée' s-a încheiat în apoteoză

Publicat: marți, 8 August 2017 , ora 9.31

Mariana Nicolesco: «Am trăit o exaltantă sărbătoare a muzicii»

Marele Premiu Darclée 2017 revine mezzosopranei Florentina Soare și sopranei braziliene Ludmilla Miranda Bauerfeldt

Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée și Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco ocupă un loc unic în lume în rândul manifestărilor similare, așa cum sublinia și Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată competiție, Master Class și adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică».

Faptul că în chiar perioada în care la Brăila se desfășura ediția 2017 a acestor minunate manifestări era înregistrată cea de a treia prestigioasă victorie a unui laureat Darclée la Concursul Operalia, patronat de tenorul Placido Domingo, vorbește de la sine, și nu a scăpat atenției internauților: Concursul Operalia a fost câștigat acum de soprana româncă Adela Zaharia, în 2015 de tenorul român Ioan Hotea și la o ediție anterioară de un alt tenor român, Ștefan Pop.


Muzica învinge furia naturii

Inaugurarea manifestărilor din acest an a evenimentelor Darclée, în 25 iulie, părea să fie amenințată de urgia naturii. În loc de Dunăre apăruse un fluviu de nori negri, vântul dobora copaci uriași, iar curentul electric s-a întrerupt de mai multe ori. Dar, ca prin miracol, muzica a calmat spiritul agitat al vremii, astfel că sala arhiplină a teatrului în care Hariclea Darclée debutase la 1881 îi aclama pe soprana Silvia Micu și pe tenorul Ioan Hotea, laureați ai Premiului I și, respectiv, al Marelui Premiu Darclée 2015, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

Au urmat zilele de foc ale competiției, la care s-au înscris în acest an un număr record de 200 de tinere talente din 19 țări: Austria, Belgia, Brazilia, China (nu mai puțin de 80 de concurenți), Coreea de Sud, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina și România.

Juriul Internațional prezidat de Mariana Nicolesco - cuprinzând nume de prestigiu ca Marco Balderi, Flavio Trevisan și Eugenio Girardi din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel și Felix Serraclara din Spania - a avut misiunea dificilă de a departaja talente deosebit de bine pregătite.

81 de concurenți din 17 țări au fost admiși în etapa a doua a Concursului și numai 54, din 15 țări, în etapa a treia: 24 de soprane, 4 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 10 baritoni, 2 bas-baritoni și 4 bași. Ei s-au întrecut în această fază a competiției acompaniați de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de maestrul Marco Balderi, în fața unui public fascinat de atâtea voci frumoase, dar căruia nu-i era îngăduit să aplaude, de vreme ce era vorba de un concurs în desfășurare. Din rândul acestora Juriul i-a desemnat pe laureații premiilor Darclée din acest an.


Omagii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea și Dinu Lipatti

În paralel cu concursul propriu-zis, toate manifestările, de un nivel deosebit de ridicat, au cucerit inimile publicului: Omagiul cu videoproiecții din cadrul conferinței susținute de Dr. Stephan Poen, de pildă, adus memoriei minunatului bariton Nicolae Herlea, artist atât de apropiat ani și ani de zile de manifestările Darclée, și care ar fi împlinit acum 90 de ani. Sau videoproiecțiile cu arii din repertoriul Haricleei Darclée interpretate de Mariana Nicolesco, salutate cu nesfârșite aplauze și ovații.

«Rare sunt azi, oriunde în lume - a declarat Mariana Nicolesco - ocaziile de-a asculta un pianist genial ca Matei Varga sau cântul senzațional al interpreților operei I Pagliacci care au strălucit la Brăila». Recitalul marelui pianist Matei Varga, anume venit de la New York, a onorat memoria lui Dinu Lipatti la 100 de ani de la naștere, iar în reprezentația de neuitat cu opera I Pagliacci de Leoncavallo au strălucit tenorul italian Antonino Interisano, baritonul sud-coreean Matteo Suk, soprana Irina Baianț, tenorul Ioan Hotea și baritonul Alexandru Constantin, laureați în trecut ai Concursului Darclée.

Ei au fost acompaniați de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner și de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta maestrului Marco Balderi, care aveau să se ilustreze cu brio și pe Esplanada Dunării, sâmbătă 5 august, la marele Concert intitulat O Celebrare a Capodoperelor, ca și la Gala Laureaților.


Reîntâlnire cu marele public

Artiștii chinezi prezenți la evenimentele Darclée au interpretat două melodii celebre din țara lor, îndelung aplaudate de miile și miile de spectatori, printre care Excelența Sa Domnul Feihong Xu, Ambasadorul Chinei la București care, la invitația Marianei Nicolesco, a urcat și el pe scena de pe Esplanada Dunării și, cu o frumoasă voce de bariton, a cântat împreună cu tinerii săi compatrioți.

După salutul artiștilor chinezi Concertul Extraordinar a continuat, la 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, cu Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, devenită Imn al Europei. Au urmat pagini ilustre compuse de Strauss, Bizet, Puccini, Chopin, Mozart, Rossini, Mascagni, Verdi, Donizetti sau Enescu, un moment emoționant fiind acela în care soprana Ana Camelia Ștefănescu și mezzosoprana Oana Andra, câștigătoarele Marelui Premiu la prima ediție a Concursului Darclée, în 1995, au cântat un superb duet, Barcarola, din opera Les Contes d'Hoffmann de Offenbach.


Laureații ediției 2017

Gala Laureaților a încheiat în apoteoză duminică 6 august ceea ce Mariana Nicolesco a numit "o exaltantă sărbătoare a muzicii".

Marele Premiu Darclée a revenit ex-equo sopranei braziliene Ludmilla Miranda Bauerfeldt și mezzosopranei Florentina Soare din Brăila, care urca astfel victorioasă pe scena însăși pe care la 1881 debuta Hariclea Darclée. Premiul I a revenit bas-baritonului austriac Alexander Grassauer, sopranei Irina Baianț și tenorului mexican Fabian Rodriguez Lara. Premiul II tenorului spaniol Mateos Juan de Dios, tenorului sud-coreean Sungmin Song și tenorului chinez Xu Sen. Premiul III, baritonului Alexandru Chiriac, sopranei Olena Stroia și basului Andrei Nicoară.

Considerând că lucrul cel mai important e să ne depășim în permanență propriile limite, Mariana Nicolesco a ținut ca și la această ediție a Concursului Darclée să fie premiați cât mai mulți artiști de talent, care au primit Premiul celui mai bun tânăr interpret, Premiul Fundației Darclée, Premiul Special al Juriului și Premiul de Excelență.

După peste patru ore de strălucire muzicală și de entuziasm general, Gala Laureaților s-a încheiat, ca și în seara precedentă, pe Esplanada Dunării, cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi, reluat de mai multe ori de tinerii artiști laureați, și în care vocea Marianei Nicolesco se impunea, încă o dată, ca un dar celest.

În jurul Marianei Nicolesco, la finele reprezentatiei extraordinare cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, baritonul sud-coreean Matteo Suk, tenorul italian Antonino Interisano, baritonul Alexandru Constantin, soprana Irina Baiant si tenorul Ioan Hotea
Excelenta Sa Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Xu Feihong si Doamna, întâmpinati în foaierul teatrului brailean de Primarul Viorel Marian Dragomir si de Mariana Nicolesco
Alaturi de Mariana Nicolesco, pe scena de pe Esplanada Dunarii, Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, si mezzosoprana Baoyi Bi în mijlocul grupului format de zeci de tinere talente din tara lor
Laureatele Marelui Premiu Darclée 2017, soprana Ludmilla Miranda Bauerfeldt si mezzosoprana Florentina Soare, împreuna cu Mariana Nicolesco
O veche poveste de iubire: Mariana Nicolesco a intuit geniul artistic al lui Matei Varga pe când acesta avea numai 11 ani si i-a stat alaturi de atunci încoace. Acum Matei, star international, a venit la Braila pentru un minunat Recital dedicat lui Dinu Lipatti, la 100 de ani de la nasterea acestuia