Interviuri Înapoi

FESTIVALUL RADIRO 2016. Interviu cu violoncelistul Răzvan Suma

Publicat: marți, 27 Septembrie 2016 , ora 10.12

Solist al Orchestrei Naționale Radio a fost în 26 septembrie 2016 violoncelistul Răzvan Suma, muzicianul cunoscut și pentru proiectele sale nonconformiste, așa cum a fost în 19 septembrie spectacolul ArgenTango.


"Îmi schimb puțin papionul și trec pe scenă alături de Orchestra Națională Radio, alături de un dirijor pe care eu îl apreciez foarte mult - Cristian Măcelaru, unul dintre dirijorii tineri care acum sunt în top și sper să fie într-un top ascendent și de-acum încolo; un dirijor cu care nu am cântat niciodată, dar pe care l-am văzut de foarte multe ori cântând lucrări simfonice sau cu soliști. Este un dirijor pe care l-aș caracteriza printr-un singur cuvânt - complex. Este un dirijor complex cu care de-abia aștept să mă urc pe scenă și să cântăm un concert de Haydn. Chiar dacă nu este un acompaniament extrem de dificil, cu siguranță va fi ceva frumos."


De ce ai ales acest concert de Haydn?

Poate să fie unul dintre compozitorii mei favoriți. Eu merg pe preferința personală a compozitorului pe care-l interpretez atunci. Dacă interpretez Schumann astăzi și Dvorak mâine, Schumann îmi place astăzi și Dvorak mâine. N-am cum să nu-mi placă cel pe care-l cânt atunci. Deci, e vorba de Haydn, Do major. Cred că am ales acest concert datorită faptului că un spectacol în general are nevoie și de niște extreme. Și dacă vorbim de un concert de Haydn și Carmina Burana de Carl Orff, se întâmplă acest contrast energetic. Este interesant să vezi în același concert o orchestră minimală, cum este la Haydn, și o supernovă de orchestră care să aibă două coruri - Corul Academic Radio, Corul de Copii, să aibă și trei soliști și o orchestră întreagă.

Va fi un spectacol cum se cuvine pentru un concert reprezentativ pentru noi, pentru Orchestrele și Corurile Radio. Asta e foarte important. Festivalul RadiRo este organizat de către Societatea Română de Radio și noi trebuie să fim atenți cu ceea ce reprezentăm noi, ca și instituție.

Despre Carmina Burana nu mai trebuie spus absolut nimic. Pentru Concertul de Haydn, în Do major, trebuie spus că e un moment foarte bun de a-l interpreta, pentru că la sfârșitul lui iunie am făcut niște imprimări pentru un viitor CD - nu cred că va fi gata la momentul concertului, dar Editura Casa Radio are acest proiect de CD cu două concerte cu mine și Orchestra Națională Radio, în care vor putea fi auzite Concertul de Haydn în Do major și Concertul de Schumann.

Interviu realizat de Sorina Goia